På lördag rör sig ett utspritt regnområde över Finland och dagstemperaturerna rör sig högst runt 15 grader i landets sydvästra delar. Det blir kallt i Österbotten och Lappland och temperaturerna rör sig där runt 4–5 grader. Vid fjällområdena i västra Lappland kan det till och med snöa på lördagskvällen.

På söndagen blir vädret lite varmare och dagstemperaturerna kan stiga upp till 21–23 grader på vissa orter i västra och sydvästra Finland.

Jourhavande meteorolog Jari Tuovinen vid Meteorologiska institutet säger att det blir varmast i Åbo, Uleåborg, Tammerfors och Helsingfors.

Varför får Norge och Sverige redan bada i sol och njuta av högsommarvärme, men inte Finland?

– Södra Sverige och södra Norge får njuta av somrigt väder som kommer från Tyskland och Centraleuropa, men vädret stannar i mitten av Skandinavien. I norra delarna av Sverige och Norge är lika kallt som i Lappland och Uleåborg.

Tuovinen säger att Finland i år nästan helt saknat sydöstliga strömmar

– Åren 2012–2013 var försommaren varm som ett resultat av just de här strömmarna. Den varma luftmassan kom även till oss från Svarta havet. Nu har vi i stället fått strömmar från norr, väst och sydväst och där är det sällan varmt i april-maj, säger Tuovinen.

Kallt och regnigt nästa vecka

En nordlig vind kyler ner Finland från och med måndagen, säger Tuovinen. Enligt honom blir det högst 15 grader varmt på dagarna. I östra Finland kan det vara riktigt kallt, då temperaturerna endast stiger till runt 6–7 grader.

Nästa vecka lovas också regn. Vädret har nu länge varit torrt och soligt.

– Regn är på sin plats just nu då det råder varning för gräs- och skogsbränder på vissa orter. Nästa vecka väntas några lågtrycksområden ta med sig måttliga regnskurar, 10–15 millimeter åt gången.

Enligt Tuovinen ska man ändå vara positivt inställd till vädret.

– Det kan bara bli bättre härifrån, säger han.