– Det tycks råda en särskild servicekultur i Jakobstad där också frisersalongerna har lördagsöppet. Också befolkningsgrunden i de omkringliggande kommunerna räcker till, säger centrumexperten Martti Wilhelms som har gjort jämförelsen för föreningen Levande stadskärnors räkning.

En del av de städer som är med i den årliga undersökningen, bland dem Jakobstad, var inte med i fjol så man har inte kunnat göra någon jämförelse med fjolåret.

Jämförelsen visar att många städer har lyckats stoppa utvecklingen där antalet tomma affärslokaler i stadens centrum hela tiden ökar. Jämförelsen visar att antalet tomma affärslokaler har minskat med en procentenhet jämfört med i fjol.

Men fortfarande är andelen tomma lokaler i snitt relativt hög, drygt elva procent. Målet är att få ner andelen under tio procent, konstaterar föreningen Levande stadskärnor.

I jämförelsen av stadskärnans livskraft beaktas förutom tomma affärslokaler också antalet affärer och restauranger som har lördagsöppet. Antalet ställs i relation till invånarantalet.

– Utvecklingen i städernas livskraft är på plus. Ökningen är inte särskilt stor, men vi är på väg i rätt riktning, säger centrumexperten Wilhelms.

Fjorton städer fanns med i jämförelsen med fjolåret. I nio av dem har livskraften förbättrats, i fem har den blivit sämre.

Segern gick till Åbo där livskraftstalet hade stigit med tio procent på ett år. Antalet tomma affärslokaler i stadskärnan hade minskat med 26, det vill säga med över en femtedel. Nu fanns det drygt åtta procent tomma lokaler. Men fortfarande ligger Åbo efter Tammerfors och S:t Michel där antalet tomma lokaler var cirka sex procent.

I fjol påverkades antalet tomma affärslokaler också av Anttilas konkurs.

– På många ställen spjälkar man nu upp lokalerna i mindre delar så att de blir attraktivare för andra aktörer, säger Wilhelms.

Efter Åbo förbättrades livskraften mest i Hyvinge, Villmanstrand och Tammerfors.

– Det växande antalet ryska turister har lyft Villmanstrand. De har inte med sig lika mycket pengar som förr, men ändå, säger Wilhelms.

Jakobstad överraskade

  • Jakobstad: Toppenhögt livskraftighetstal. Hela 135 lördagsöppna företag. En särskild servicekultur, där även många herr- och damfrisörer har öppet på lördag.
  • Tavastehus: Rätt många tomma affärslokaler.
  •  Jyväskylä: Gågatan hör till de bästa i Norden och lockar kundströmmar. Det köpcentrum som ska öppnas i Seppälä i höst kommer att utmana stadskärnan.
  • Kouvola: Hela 20 affärslokaler renoveras som bäst och väntat på nya företagare,
  • Villmanstrand: Antalet tomma affärslokaler har minskat med 19, riktningen är den rätta. De ryska turisterna är på väg tillbaka.
  • Uleåborg: Situationen har ännu inte stabiliserat sig efter byggboomen. Det finns nya affärslokaler och det finns rätt många tomma lokaler och renoveringsobjekt.
  • Tammerfors: Investeringslusten riktas till centrum, ett exempel är köpcentret Ratina som öppnas om ett år. En stark restaurangscen.
  • Källa: Föreningen Levande stadskärnor / Martti Wilhelms, Salokorpi Oy