Finansminister Petteri Orpo (Saml) tillbringade måndagen på Åland med att fiska tillsammans med sin åländska kollega Mats Perämaa (Lib).

Målet med besöket var inte gäddorna utan fördjupade personliga relationer efter en stormig vinter.

De planerade vård- och landskapsreformerna är huvudorsaken bakom Orpos besök på Åland.

Reformförslagen har ställt till det för ålänningarna. De krockar med självstyrelselagens paragrafer om åländsk behörighet, bland annat om kommunala frågor. Men de medför framför allt ekonomiskt huvudbry för landskapet i och med att den årliga så kallade klumpsumman påverkas. Klumpsumman är de pengar som ålänningarna får tillbaka för betald skatt – pengar som finansierar hela självstyrelsen.

Det här påtalade ålänningarna redan i höstas och landskapsregeringen och Finansministeriet har under hela vintern förhandlat om en lösning som neutraliserar verkningarna av reformerna. Den nåddes för en vecka sedan i och med att man kom överens om ett Ålandsavdrag.

Proaktivt arbete

Från åländsk sida anser man att hela problemet hade kunnat undvikas om det funnits tillräckligt mycket kunskap om självstyrelselagen i korridorerna i Helsingfors. Det har skett ett generationsbyte på tjänstemannaplanet och inte heller politikerna i regeringen är lika insatta i åländska frågor som i tidigare regeringar.

Proaktivt arbete och bra personliga relationer är lösningen, menar lantrådet Katrin Sjögrens (Lib) landskapsregering.

För några veckor sedan bjöds alla kanslichefer och andra högre tjänstemän till en faktaspäckad dag på Åland och nu var det alltså finansministerns tur.

– Det är mycket viktigt att det finns ett aktivt samarbete mellan riket och Åland, sade Orpo på den presskonferens som ordnades innan de båda finansministrarna satte sig i fiskebåten och vände fören mot Silverskärs Klobben i Saltviks skärgård.

Alltför stor fråga

Petteri Orpo säger att han är nöjd med de förhandlingar som varit under vintern.

Att det åländska kravet på att få överta inkomstbeskattningen inte tillmötesgicks i Helsingfors motiverar han med att det är en alltför stor fråga för Finansministeriet.

– Den frågan bör tas upp och avgöras av den parlamentariska kommitté med president Tarja Halonen i spetsen som arbetar med att förnya självstyrelselagen.

Vad den kommittén har kommit fram till offentliggörs om drygt två veckor, den 16 juni.

Ålänningarna vill också att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas. Det blir den stora förhandlingsfrågan under nästa vinter.

Fiskelyckan då?

Ja, vid 19-tiden på måndagskvällen hade ingen gädda ännu nappat men däremot hittade sik till det nät som ministrarna lagt ut.