Avgörande på tisdagen blev Sannfinländarna, vars riksdagsgrupp inte lät sig nöja med ett kompromissförslag som gruppledarna hade gjort upp.

Centern överraskades av att Sannfinländarna satte sig på tvären. Tidigare är det Centern som agerat broms i försöken att förnya alkohollagen. Enligt FNB:s uppgifter röstade man inte ens i Sannfinländarnas grupp eftersom motståndet var så kompakt.

Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen konstaterade efter förhandlingarna och gruppmötena att inget är klart än men att man kommer att försöka på nytt på onsdag förmiddag.

– Vi får se då om vi kommer till ett resultat i den här ganska svåra frågan, säger Kaikkonen.

Kaikkonen konstaterade att en del av Centerns riksdagsledamöter varit oroliga över att alkoholskadorna ökar om matbutikerna får börjar sälja drycker med en alkoholhalt på upp till 5,5 procent.

– Det finns en viss spridning av åsikterna i så gott som varje riksdagsgrupp, säger Kaikkonen.

Sannfinländarnas gruppordförande Toimi Kankaanniemi konstaterade att en majoritet av gruppen avvisade kompromissförslaget.

– Jag presenterade den här kompromissen för gruppen men gruppen godkände inte den. Eftersom jag var med och gjorde kompromissen stod jag nog bakom den, säger Kankaanniemi.

Enligt Kankaanniemi ville man i gruppen hålla fast vid överenskommelsen man förhandlade fram för ett år sedan.

Röstning enligt samvetet eller inte?

Både Centern och Samlingspartiet bedömer att Sannfinländarnas obeslutsamhet i frågan är en reaktion på att partiet ska välja ny ordförande och att riksdagsgruppen preics bytt ordförande.

Enligt FNB:s uppgifter gick kompromissförslaget i huvuddrag ut på att regeringens lagförslag skulle ha givits som sådant men att riksdagsledamöterna skulle ha fått rösta enligt samvetet och inte enligt gruppen.

I kompromissförslaget föreslog man att ledamöterna skulle ha fått fria händer att rösta om lagens innehåll. I röstningen om att godkänna lagen skulle grupperna i andra omgången ha röstat enhetligt.

Gruppledarna ville inte berätta mer om kompromissförslaget eftersom förhandlingarna fortsätter.

Centerns Annika Saarikko sade ändå att förslaget innehåller även annat än samvetsfrågan.

– Det fanns flera punkter, säger Saarikko, som var ordförande för gruppen som förhandlade fram kompromissförslaget.

Centerns Kaikkonen fick också en fråga om hur röstningen enligt samvetet kan lösas om den i kompromissförslaget inte dög för Sannfinländarna.

– Riksdagsgrupperna behandlar frågan i morgon på förmiddagen, svarade Kaikkonen.