Valvira (Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården) är oroat över att den ändrade förordningen om akutvården i vårdreformen ändrar definitionen för ambulansernas utryckningstider. Enligt den nya förordningen kan de nya landskapen bestämma hur snabbt en ambulans bör hinna till en patient. Valvira fruktar att de nuvarande medicinskt motiverade tiderna på 8 och 15 minuter skrotas.

– 8 och 15 bygger på medicinska bevis på hur snabbt till exempel återupplivningen av en medvetslös patient bör inledas, säger överinspektör Jenna Uusitalo till Lännen Media.

– Och nu ska landskapen själva få bestämma vilka tider som gäller. Om lagstiftningen inte förpliktar till någonting finns det en risk för att de slår fast mycket långa tider.

På social- och hälsovårdsministeriet som bereder reformen tror man däremot att ändringen inte försämrar nivån på akutvården. Landskapen måste i framtiden meddela hur snabbt 50 och 90 procent av områdets befolkning kan nås av en ambulans.

Ministeriets specialexpert Lasse Ilkka anser att procentgrunden ger en bättre bild av hur befolkningen i olika områden kan nås.

– Vi talar om rätt samma saker som förr. Vi tror inte att detta förändrar servicen som sådan även om sättet att mäta förändras. Servicen borde åtminstone inte bli sämre, säger Ilkka.