Målsättningen för hela Team Mustasch var att trampa i mål efter 7.15 timmar. Men tiden blev bättre än så. De tog sig runt den 300 kilometer långa Vätternrundan på bara 6.52 timmar och som ensam finländare i teamet fanns 33-åriga Sebastian Kurtén Kainberg från Karleby.

– I dag är jag lite seg i benen. Jag steg nyss ut ur bilen och det kändes som att benen inte fanns där. Men det är lugnt, jag behöver inte åstadkomma något i dag, säger han.

Team Mustasch har också en viktigare målsättning. De samlar in pengar till förmån för prostatacancerforskningen och ville i första hand samla in 100.000 kronor (ungefär 10.200 euro). Det har de redan lyckats med och har nu målet satt till 150.000 kronor i stället. Insamlingen fortsätter ännu en dryg månad.

– Vi vill synliggöra kampen mot cancer och det är det viktigaste med cyklingen.

Kurtén Kainberg har tidigare deltagit två gånger i Vätternrundan men då mest för att ha roligt. Den här gången fick han möjlighet att cykla i ett proffsteam med 15 svenska proffscyklister som cyklar på heltid. Teamet gav också andra möjlighet att ansluta sig genom en ansökan på nätet.

– Och det gjorde jag. Jag skröt lite om min idrottarbakgrund och jag tror också att jag fick platsen för att jag kommer från Finland och kunde locka flera sponsorer.

Teamets dragjobb sköttes av proffsen och Kurtén Kainbergs uppgift var att hänga med.

– De sista åtta milen var jobbiga och då hängde jag lite på repet längst bak. Men det gick bra.

Inför loppet kände Kurtén Kainberg en del nervositet men den släppte efter den första samlingen med teamet.

– Det var kul och jag kände mig som en del av gänget. Jag kände ju ingen av dem sedan tidigare, säger han.

Sluttiden 6.52 är Kurtén Kainberg väldigt nöjd med men just nu vill han inte upprepa bravaden.

– Efter loppet tänkte jag bara "never again". Nästa gång får det blir ett varv via badtunnor och öltält tror jag!

Zoom

Sebastian Kurtén Kainberg är mycket nöjd med sin insats i Vätternrundan. Foto: Privat