De grönas presidentkandidat Pekka Haavisto påpekar att presidenten är en central aktör i utrikes- och säkerhetspolitiken, men att presidenten i inrikespolitiken vid sidan om utnämningsmakt också har åsiktsmakt.

– Vi har flera exempel på detta under de senaste veckorna exempel på det här: Vi har för tillfället inte någon hög laglighetsövervakare, justitiekansler, och sedan Sannfinländarna kluvits itu fortsätter de gamla ministrarna i regeringen tills vidare utan ett parti och utan ett partiprogram och utan nya regeringsförhandlingar. De här borde inte vara rutinärenden, säger Haavisto som talar för De grönas partikongress i Tammerfors.

"Finlands största berättelse är fred"

Det är freden – inte kriget – som är Finlands stora berättelse, säger De grönas presidentkandidat Pekka Haavisto.

Under jubileumsåret hedras veteranerna och de dramatiska händelserna under självständigheten berättas.

– Men när vi rör oss ute i världen är den stora berättelsen inte hur vi finländare kämpat – utan hur vi nått fred. Freden efter det blodiga inbördeskriget, freden efter vinter- och fortsättningskrigen. Fred förutsätter att man tänker om gällande värderingar, ibland också förödmjukelse, samarbetsvilja även efter bittra erfarenheter. Freden är Finlands stora berättelse.

Haavisto efterlyser enighet, sökande efter medelvägen och att man tänker om i fråga om värderingar.

– Hatretoriken förminskar Finland och skadar landet. Hatretoriken fräter på nationens grundval.

I sitt tal till partikongressen lyfter Haavisto fram flera teman från klimatförändringen till flyktingpolitiken och betydelsen av utbildning. Haavisto säger att det vore viktigt att Finland på nytt skulle försöka få en plats i FN:s säkerhetsråd. Finland strävade efter en plats i säkerhetsrådet förra gången 2012.