Valfriheten kan verkställas, men stegvis, anser Touko Aalto.

Stabilitet är ett trumfkort för Finland, men det innebär inte att man fastnar i gamla ställningar utan förutsägbarhet.

– Om vi använder flera valperioder till att alltid börja om från början kommer vi ingen vart, säger Aalto.

"Dags att bli statsministerparti"

Aalto säger att man också måste satsa på utbildningen på alla nivåer: från förskola till högskola. Alla barn måste garanteras jämlika möjligheter, säger han.

Han säger att kommunalvalet var en god start, men nu ska De gröna ta sikte på att bli ett statsministerparti. De gröna var den största vinnaren i kommunalvalet och blev största parti i Aaltos hemstad Jyväskylä.

– Vi kan ännu mycket bättre. De gröna är ett starkt allmänpolitiskt parti i Finland. Nästa steg är att göra oss till statsministerparti.

Zoom

De tre viceordförande Maria Ohisalo (till vänster), Hanna Halmeenpää och Veli Liikanen.


Ohisalo, Halmeenpää och Liikanen vice ordförande

Fattigdomsforskaren Maria Ohisalo kom på tredje plats i valet av partiordförande. Hon och riksdagsledamoten Hanna Halmeenpää från Kalajoki var vice ordförande redan under den förra perioden.

Ohisalo, 32, fick överlägset mest röster.

– Jag sitter med i presidiet med stor entusiasm också de kommande två åren. Jag önskar oss alla lycka till, nu går vi vidare, sade Ohisalo i sitt korta tacktal.

Ohisalo sitter i stadsfullmäktige i Helsingfors. I riksdagsvalet 2015 fick hon över 4 000 röster, men kom inte in i riksdagen.

"Hela landets parti"

Liikanen, 38, som kommer från S:t Michel, är ny i presidiet och ersätter Touko Aalto som blev vald till partiledare. Också Liikanen är stadsfullmäktigeledamot och var uppställd i riksdagsvalet 2015, men blev inte invald. I sitt tal tackade Liikanen partikongressen och sade att De gröna inte längre är de stora sydliga städernas parti.

– När vi ser på hur platserna fördelats visar det att vi är ett parti för hela landet, sade han.

Halmeenpää tackade sina väljare på Twitter och sade att uppdraget som vice ordförande tillsammans med Ohisalo och Liikanen är en häftig grej. Hon är inne på sin första period i riksdagen och är medlem i Kalajokis fullmäktige. Hon har varit vice ordförande för föreningen Pro Hanhikivi som motsätter sig Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki.

Korrigering: De gröna har inte första, andra och tredje vice ordförande som det stod i en tidigare version utan alla vice ordförande är jämbördiga.