Enligt Yle finns det offentliga med som investerare eller delägare i nästan alla bolag Sipilä ägt andelar i. Offentlig finansiering är inte ovanligt i Finland, men då det gäller Sipiläs investeringar har den haft en osedvanligt stor roll, rapporterar Yle.

Yle skriver att bolag Sipilä ägt har fått offentlig finansiering för över 30 miljoner euro. Det har handlat om lån, investeringar eller stöd från Finnvera, Tekes, Sitra samt regionala NTM- och arbets- och näringscentraler.

Enligt en tidigare nyhet i tidningen Seura fanns det offentliga pengar i bakgrunden också i Solitra-afären, som i tiden gjorde Sipilä till en rik man.

Det offentliga stödet har inte alltid lett till önskat resultat. Enligt Yle har tre av bolagen Sipilä varit delägare i gått i konkurs, ett är i företagssanering och ett har lagt ner sin verksamhet. Bolag har dessutom fusionerats eller lagts i träda.

Å andra sidan finns där också några framgångshistorier, såsom låsbolaget Iloq.

Sipilä har investerat i nya företag som utvecklat ny teknologi eller nya produkter.

I sin utredning hittade Yle 21 små- och mellanstora bolag där Sipilä varit delägare antingen direkt eller via sina investeringsbolag. Dessutom har Sipilä ägt andelar i minst tio börsbolag.

I sin utredning fokuserade Yle på små och mellanstora bolag där Sipilä haft betydande makt antingen på grund av stora ägarandelar eller genom en styrelsepost.

I samband med att Sipilä gav sin in i politiken började han avveckla sitt ägande. Då han blev statsminister hade han gjort sig av med alla direkta innehav.

Sipilä ville inte besvara Yles frågor om ämnet.