Zonförbud väntar tiggare i Danmark

FNB–TT-Ritzau -
Efter att ha skärpt straffen för tiggeri vill Danmark nu ta nästa steg. Polisen ska få nya befogenheter för att förhindra uppkomsten av så kallade otrygghetsskapande läger.

Dansk polis ska få möjlighet att förbjuda tiggare att vistas i närheten av platser där de tidigare slagit läger.

– Sedan den 1 april har polisen agerat konsekvent och rensat 23 läger. 14 personer har utvisats. Det är positivt. Men om vi ska få bukt med lägren behöver polisen ha ännu fler verktyg. Jag kommer att se till att polisen inom de närmsta veckorna får möjlighet att använda zonförbud mot lägren, säger justitieminister Søren Pape Poulsen, som tillhör regeringspartiet Konservative (K).

I hela kommuner

Dansk polis har sedan 2009 haft möjlighet att utfärda så kallade zonförbud, vilket innebär att personer som anses skapa otrygghet eller misstänks planera brott under en tidsbegränsad period förbjuds att vistas på en specifik plats. Befogenheten infördes för att få bukt med gatukriminalitet, men nu vill Pape Poulsen alltså att reglerna även ska kunna användas för att bekämpa "otrygghetsskapande läger" där utländska tiggare bor.

Första gången ett zonförbud utfärdas ska det sträcka sig 400 meter från den plats där ett läger tidigare legat, andra gången utvidgas detta till 800 meter. Men Pape Poulsen vill utvidga vistelseförbudet till att omfatta hela kommuner.

– Slår de exempelvis läger i Köpenhamn så kommer polisen att rensa det, och så bär det iväg ut ur huvudstaden, säger han.

Det förslaget kräver dock ett folketingsbeslut som tidigast kan fattas till hösten.

Skärpta straff

Justitieministerns besked om zonförbud kommer bara dagar efter att Danmark skärpt straffsatserna för tiggeri.

Tidigare låg straffet på sju dagars fängelse, vilket kunde utdömas först efter att en varning utfärdats och ignorerats. Numera gäller 14 dagars fängelse första gången någon grips för tiggeri. (FNB–TT–Ritzau)

Andra läser just nu
20.8 kl 10:00
19.8 kl 22:15
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ensamma i natten

REPORTAGE Allt fler äldre ska bo kvar hemma, även många som skulle föredra ett boende. Nattpatrullen Johanna och Tanja gör hembesök och svarar på larm för att klienterna ska känna sig trygga. Vi följde med under en natt.

Nyhetsbild
Kultur

Familjeteater med de rätta ingredienserna

RECENSION Ronja Rövardotter på Jungsborg är en snyggt förverkligad pjäs. Både äldre och yngre skådespelare imponerar.

Nyhetsbild
Resfeber

Litet land med stor ­potential

RESFEBER Allt fler upptäcker Slovenien, ett av Europas mest underskattade turistländer. På en begränsad yta ryms förbluffande mycket.

Nyhetsbild
Lokalt

Malmska rustas för miljoner

JAKOBSTAD. Under den ett år långa renoveringen på Malmska serveras alla måltider i engångskärl. Största utmaningen med bygget är att lyckas hålla sjukhuset rent.

Mest läst senaste veckan