Efter debatten följer en eventuell omröstning om riksdagens förtroende för regeringen. Den eventuella omröstningen äger rum i?morgon.

Regeringen tänker fortsätta med sina tidigare ministrar trots att det tidigare regeringspartiet Sannfinländarnas riksdagsgrupp delades i tu förra veckan. Ett tjugotal ledamöter lämnade riksdagsgruppen och grundade gruppen Nytt alternativ. Samtliga sannfinländska ministrar hör till avhoppargruppen.

Oppositionen har kommit med frän kritik mot att Nytt alternativs steg till regeringsposition. Gruppmedlemmarna har anklagats för att ha sålt sina värderingar.

– Gruppens enda uppgift är att agera som krycka så att (statsminister Juha) Sipilä kan köra igenom vård- och landskapsreformerna samt garantera (utrikesminister Timo) Soinis utrikesministerspost för resten av regeringsperioden, sade SDP-ledamoten Johanna Ojala-Niemelä under riksdagens frågestund i torsdags.

Mygel och maktspel

Under frågestunden krävde oppositionen svar av kultur-, idrotts- och Europaministern Sampo Terho, som hoppat av till Nytt alternativ. Oppositionen undrade bland annat om medborgarna kan lita på regeringen eftersom den grundades efter ett hårt politiskt spel. Terho undvek frågorna genom att hänvisa till att riksdagen får rösta om sitt företroende för regeringen efter statsrådets meddelande.

Det största oppositionspartiet SDP:s ordförande Antti Rinne har sagt att Nytt alternativ är en direkt fortsättning på linjen som Sipilä och regeringen, Sannfinländarna medräknat, hittills drivit. Om nytt alternativ hör till regeringen syns det ingen ände på försämrade villkor för de fattiga och förbättrade förutsättningar för de rika, sade Rinne.

Vänsterförbundets Li Andersson å sin sida har sagt att Samlingspartiets ordförande Petteri Orpos och Centerns ordförande Juha Sipiläs agerande i samband med regeringsbildningen ser ut som opportunism snarare än värdeledarskap. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson sade förra veckan att regeringsskådespelet ger bilden av att manuskriptet var känt på förhand.

– Vi har fått se på något där det uppstått en känsla av att vissa hela tiden känt till vad som planerades för slutmetrarna i regeringsteatern.

Harkimo förbryllad

Inte heller alla i regeringspartiet Samlingspartiets led har varit helt nöjda. Riksdagsledamot Harry Harkimo till exempel förundrade sig över uppdelningen av ministertaburetterna i ett blogginlägg i går.

– Det nybildade "partiet" har lika många ministrar som tidigare även om antalet riksdagsledamöter halverades. Om vi tänker oss att Nytt alternativ skulle få hälften av rösterna som galluparna förespår för Sannfinländarna skulle gruppen ha 8–10 ministrar – nästan varannan gruppmedlem, alltså! skriver Harkimo.

Harkimo menar att ministeruppdelningen grundas på en deal som slutits av Orpo och hans medarbetare. Harkimo säger att partiets riksdagsgrupp inte haft något att säga till om i processen.