Alldeles nyss meddelade riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta att hon är villig att ställa upp. Feldt-Ranta är vice ordförande för Socialdemokraterna och var SDP:s partisekreterare 2005–2008. Hon är inne på sin tredje period i riksdagen.

Det var på Jukola-kavlen i Joensuu i helgen som hon fattade sitt beslut.

– Jag bestämde mig att om jag klarar av att springa tio kilometer och gå med en packning på ryggen tio kilometer till och fortfarande är i gott skick, och på gott humör så känner jag att jag kan ge mitt slutliga beslut.

I sin kampanj tänker hon betona bland annat militär alliansfrihet, global solidaritet, betydelsen av att Finland är en del av Norden och det att presidenten också är en förebild för gemensamma värderingar. Feldt-Ranta tycker att det nordiska samarbetet är speciellt viktigt.

– Vi har ett jättefint nordiskt samarbete som är ytterst viktigt, inte bara för de nordiska länderna. Norden är en stabiliserande faktor för hela norra Europa och också globalt. Det finns utrymme för utveckling i samtliga samhällssektorer; näringslivet, forskning, energi samarbete, men också inom ramen för säkerhets- och utrikespolitik.

Tidigare i dag meddelade riksdagsledamoten Tuula Haatainen att hon vill bli SDP:s presidentkandidat. Hon gav sitt besked i en intervju till Lännen Media. Haatainen var undervisningsminister 2003–2005 och social- och hälsovårdsminister 2005–2007