Så sent som i april förutspådde ministeriet en tillväxt på 1,2 procent i år.

Den privata konsumtionen fortsätter att öka till följd av den förbättrade sysselsättningen. Förutsättningarna för export förbättras i och med att den ökande globala efterfrågan och företagens förstärkta konkurrenskraft, enligt ministeriet.

Nästa år väntar ministeriet att tillväxten avtar eftersom den tilltagande inflationen minskar på löntagarnas köpkraft. Åren 2018 och 2019 ligger tillväxten på 1,5 procent, spår ministeriet.

Sysselsättningen når inte målet.

Finansministeriet spår att sysselsättningen stiger till något över 70 procent år 2019 tack vare den ökade tillväxten. När Juha Sipiläs (C) regering tillträdde ställde den som mål att höja sysselsättningen till 72 procent år 2019.

Också de flesta andra prognosinstitut har i våras och under försommaren höjt sina prognoser för i år. Ju färskare prognos desto större tillväxtsiffror, visar en prognossammanställning som Finansbranschen gjort.

Finlands Bank spådde förra veckan att Finlands ekonomi växer med 2,1 procent i år. Finanskoncernen Nordea spår i sin färskaste prognos att ekonomin växer med hela 3 procent i år.