– Vi har haft samarbetsavtal ett år åt gången med Sport, men nu var det tid för förändringar. Det ligger ingen dramatik i saken från vår sida, men vi är en självständig förening som tar självständiga beslut, säger Hermes sportchef Pasi Tuukkanen.

Var det ni eller Kärpät som tog initiativet?

– Man kan säga båda två. Vi känner varandra sedan tidigare och diskuterar regelbundet olika saker, säger Tuukkanen.

Vad söker ni med samarbetsavtalet?

– Kärpät har många lovande juniorer som behöver speltid och vi önskar att spelare kommer för längre perioder än bara några matcher.

Jimi Nylund (1997) från Jakobstad har redan tidigare i våras permanent flyttat över från Kärpäts A-juniorer till Hermes.– Han har potential att ta en stor roll, säger Tuukkanen om den före detta Jeppis Hockeyspelaren.

Enligt Tuukkanen kommer Oliver Elenius (1997) att fortsätta med Hermes A-juniorer i Mestis.

– Spelet där är snabbare än seniorernas division 2 och liknar mera modern toppishockey, jämför han.

Samarbetsavtalet mellan Hermes och Kärpät gäller representationslaget och A-juniorerna.

– Hermes juniorer fortsätter med sitt samarbete med Sport, säger Tuukkanen.

Kärpäts sportchef Harri Aho säger i ett pressmeddelande att han ser Hermes som en ersättare för Hokki från Kajana som inte längre hade ekonomiska förutsättningar att fortsätta spela i Mestis. – Hermes är den Mestisklubb som ligger geografiskt närmast oss. Deras tränare är bekant och det är en bra miljö för våra unga spelare att utvecklas, säger Aho.

Hermestränaren Antti Karhula kommer från Uleåborg och inleder sin fjärde säsong i Karlebyklubben. Kärpät kommer också att samarbeta med RoKi när det gäller spelarna som utför sin militärtjänstgöring.