El Salvador, Guatemala och Honduras bildar tillsammans ett av världens farligaste områden, bedömer människorättsorganisationen Amnesty International. Enligt organisationens nyaste årsrapport dödas fler människor i dessa tre länder än i de flesta krigförande nationer i världen.

Vardagen skuggas av de kriminella gängens verksamhet. Deras makt har vuxit sedan USA deporterat kriminella tillbaka till sina hemländer, dessutom har narkotikakartellerna blivit allt mer utbredda.

Gängen sysslar bland annat med utpressning men utför också mord, kidnappningar och sexualbrott. I El Salvador motsvarar de kriminella ligornas utpressningsverksamhet tre procent av bruttonationalprodukten. Räknar man dessutom hur mycket pengar salvadoranerna använder på säkerhetstjänster och arbete som inte blir utfört är inverkan på landets ekonomi 16 procent.

Sex miljoner människor har flytt länderna. Amnesty uppger att de största orsakerna till migrationen numera är rädslan för våld och samhällets laglöshet, inte bara fattigdom. En människosmugglare i El Salvador debiterar mellan 5 000 och 18 000 dollar för en resa till USA.

Förra året skickade USA tillbaka nästan 80 000 papperslösa migranter till El Salvador, Guatemala och Honduras. Räknar man med personerna som Mexiko stoppat och avvisat är siffran ännu större. (FNB–MINDS–EFE)