Observationer samlas in med hjälp av en kampanj till allmänheten samt genom akustisk övervakning. Du kan hjälpa kampanjen genom att skicka in dina observationer på webben, där det också finns tips på hur man känner igen tumlare. Är du osäker på att det är en tumlare du observerar kan du ta ett foto som du bifogar med blanketten.

Enligt Miljöministeriet är tumlarbeståndet i centrala Östersjön bara ungefär 500 individer. Storleken på beståndet har sedan början av 1900-talet påverkats bland annat av miljögifter, bifångsrisken i samband med fiske och de stränga vintrarna på 1940-talet och beståndet har inte återhämtat sig. Tumlaren lär inte längre föröka sig i finska vattenområden.

Medborgarnas visuella observationer är en viktig källa för tilläggsinformation när det gäller att bedöma i vilken grad tumlare förekommer, skriver ministeriet i ett pressmeddelande. De visuella observationerna har samlats in sedan 2001.

Tumlaren är svår att upptäcka för den tar sig upp till ytan endast för väldigt korta stunder. Den känns lättast igen på den låga, trekantiga ryggfenan. Tumlaren är kort, ganska rund och har ett litet huvud. Bäst trivs tumlaren i grunda havsområden nära stranden.