Valkommissionen hindrade nomineringen för att han har dömts för brott, rapporterar bland annat BBC.

Navalnyj befanns skyldig till förskingring i februari i år och fick en villkorlig dom på fem år. Han själv sagt att det ligger politiska orsaker bakom rättsprocessen – syftet är att hindra honom från att ställa upp i valet.

Navalny dömdes också i Moskva nyligen för att ha uppmanat till antikorruptionsprotester utan att ha haft myndigheternas tillstånd. Domen blev en månads fängelse. Tusentals människor deltog i protesterna över hela Ryssland.

Aktivisten Navalnyj har de senaste åren varit en av de hårdaste Kremlkritikerna i Ryssland. Han har bland annat anklagat premiärminister Dmitrij Medvedev för korruption.

Navalnyjs parti Framstegspartiets politik är främst ekonomiskt och politiskt liberalt med minskad centralmakt och ökad transparens högt upp på dagordningen. Navalnyj har också väckt kontroverser genom att göra nationalistiska uttalanden och genom att delta i en hårdför nationalistmarsch.

Aleksej Navalnyj

  • Aleksej Navalnyj är en 40-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och korruption. Han leder antikorruptionsfonden FBK, men har också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
  • Navanyj har växt fram som oppositionens karismatiska och inte minst yngre ansikte utåt.