Skogsdemon ska möjliggöra att skogsägarna kan göra ett virtuellt besök till sina egna skogar.

Metsä Group sålde skogstjänster redan för två år sedan på webbtjänsten Metsäverkko.

Ägarmedlemmarna fick ett halvt år tidigare möjlighet att sköta sina skogsärenden med hjälp av Metsäverkkos mobiltillämpning, som går att använda när som helst och oberoende var man befinner sig.

I april-maj gjordes över 30 % av Metsä Groups virkesaffärer redan elektroniskt. 40 % av skogsvårdstjänsterna såldes redan på webben.

Tjänsternas utvecklingsarbete fortsätter.

– För närvarande utvecklar vi i samarbete med Tieto Abp och startupföretaget CTRL Reality en virtuell skogsdemo, som kommer att bli färdig till hösten, berättar Metsä Groups direktör för medlemstjänster Juha Jumppanen.

Jumppanen tror att den virtuella skogsbruksplanen kommer bli verklighet redan under de närmaste åren.

Metsä Group prövar redan i sommar användningen av drönare, dvs. fjärrstyrda quadrokoptrar och radiostyrda flygplan med fasta vingar för insamling av data, med avsikten att utveckla nya sätt att göra skogsbruksplaner.

– Vi har utvecklat olika metoder för drönare sedan vinter 2016 och testresultaten har varit goda. Nu testar vi metoder för att få noggrannare och mera mångsidig information om skogen, berättar Jumppanen.

– I framtiden kan vi utnyttja en virtuell skogsbruksplan då vi träffar skogsägaren och göra ett virtuellt besök i skogsägarens skog. I den virtuella skogen kan vi visa vilka avverkningar och skogsvårdsarbeten är aktuella och ge en uppskattning av inkomster och utgifter.

Metsä Group

  • Metsä Group är en föregångare inom bioekonomin och använder förnybart trä från hållbart skötta nordiska skogar.
  • Metsä Group fokuserar på virkesanskaffning och skogstjänster, träprodukter, massa och kartong av färsk träfiber samt mjuk- och matlagningspapper.
  • Metsä Groups omsättning 2016 uppgick till 4,7 miljarder euro och antalet anställda är cirka 9 600.
  • Koncernen är verksam i drygt 30 länder.
  • Metsä Groups moderföretag är Metsäliitto Osuuskunta, som ägs av cirka 1041 000 finska skogsägare.