Nordiska transaktivister, sakkunniga och beslutsfattare samlades i Helsingfors på onsdagen för att diskutera den så kallade translagen, lagen om fastställande av transsexuella personers könstillhörighet, i de olika länderna i Norden.

Under seminariet diskuterades särskilt skillnaderna i ländernas lagstiftningar gällande det juridiska fastställandet av könet.

I Finland måste man kunna visa upp en medicinsk utredning att man har steriliserat sig eller att man av annan orsak saknar fortplantningsförmåga.

– Betydelsen av lagen är enorm för dem som den berör. Alla har rätt till ett normalt liv utan diskriminering och mobbning. Den nuvarande lagstiftningen har inte endast inverkan på människorna utan också hela samhället. Det är viktigt att bygga en atmosfär där alla från barn till vuxen vet att det är möjligt och tryggat att leva ett liv som sig själv, säger Annika Saarikko (C) som blir familje- och omsorgsminister i juli.

Den finska lagstiftningen släpar efter och är inte i linje med de andra nordiska länderna. Den svenska lagen förnyades för tre år sedan då de tvångsmässiga steriliseringarna slopades. Ulrika Westerlund, som leder utredningen av inverkningarna av translagreformen i Sverige, säger ändå att den svenska modellen inte är felfri och inte ska kopieras.

– De svenska lagarna är väldigt oklara och kan tolkas på många sätt. Finland har nu chansen att göra det bättre, säger hon.

Norska medborgare som känner behörighet till det motsatta könet är enligt lagen berättigade att själva avgöra sin könstillhörighet efter att de fyllt 6 år.

Danmark har också tagit bort sitt krav på sterilisering, som möjliggjordes med mycket press från transaktivister och lgbti-samhället.

I Danmark måste man i likhet med Finland ha fyllt 18 år och dessutom genomgå en reflektionsperiod på 6 månader efter att man ansökt om könsbyte, före det genomförs.

Enligt Terhi Aaltonen som är generalsekreterare på Seta har Finland ännu mycket att göra då vi ligger efter i lagstiftningen. Finland behöver en lag som baserar sig på mänskliga rättigheter och självbestämmanderätt.

– Situationen har gått framåt i många andra nordiska länder och i Europa, Finland har ännu mycket att lära sig, säger hon.

Seminariet ordnades av Amnesty Internationals finska avdelning, Seta, Trasek och Nordic Point.