Storbjörk ger grundlagsutskottet en ros för att det kräver en ny beredning av valfrihetslagen i vårdreformen.Socialdemokraterna har länge tyckt att en valfrihet i vården kan förverkligas på ett betydligt bättre sätt än genom bolagiseringar av den offentliga vården

– Man borde sträva efter en god och jämlik social- och hälsovård där den offentliga och privata vården kompletterar varandra, säger Storbjörk.

Efter grundlagsutskottets utlåtande har många politiker hänvisat till den svenska modellen av valfrihet. Storbjörk anser att man inte borde kopiera det svenska vårdvalet rakt av.

– Bland annat i en rapport av Sveriges riksrevision från år 2014 kan man tydligt utläsa att det fria vårdvalet och vårdgarantin har gjort det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla och att de svårast sjuka ska prioriteras.

– För mig är omsorgen om människan viktigare än profiten. Patientens behov måste gå före vårdbolagens behov. Det fria vårdvalet har sina avigsidor. Min förhoppning är att vi kunde ta lärdom av händelserna i Sverige. Sedan kunde regering och opposition tillsammans åstadkomma en betydligt bättre reform, säger Storbjörk

Han anser att regeringen även kunde frångå uppdelningen av sjukhus i omfattande och mindre omfattande jour. I stället kunde man trygga utvecklingen av de regionala centralsjukhusen.

– Slopandet av tvångsbolagiseringarna och en ny överläggning av hela lagpaketet kring vården kunde även ge Malmska sjukhuset och dess dagkirurgiverksamhet nytt hopp. Även de små sjukhusen uppfyller en viktig roll att garantera jämlik tillgång på vårdtjänster, säger Storbjörk.