Kommunförbundet har gjort en försiktig bedömning om att summan kan uppgå till minst hundra miljoner euro, men en expert på fastighetsbeskattning tror att det handlar om betydligt större summor.

– Då kommunerna i nuläget samlar in 1,8 miljarder euro årligen genom fastighetsskatten, blir de utan 200–300 miljoner. Den här bedömningen stöds av de resultat som nåtts då olika fastighetsregister granskats, säger Teijo Salmi som är ledande expert på konsultföretaget FCG.

Heinola stad genomförde en ordentlig granskning av sitt fastighetsregister åren 2010–2016. Resultatet av genomgången var att registret utökades med nästan tiotusen byggnader av olika slag som det inte betalats skatt för.

I Asikkala i Päijänne-Tavastland har man också systematiskt börjat granska byggbeståndet i kommunen. Byggnadsordningen i kommunen har varit väldigt olika under olika decennier och det här har märkts i granskningarna.

– Praktiskt taget alla ekonomibyggnader som uppförts före 1970-talet saknas i registret. De har inte varit nödvändiga att anmäla. Samma gäller för vissa äldre bostadshus. Bara huvudbyggnaden på en gård kan ha anmälts till registret, och de mindre har blivit utanför, säger kommunens miljövårdssekreterare Piritta Sirén.