Världens snabbaste fjärilsimmare utklassade sina konkurrenter i VM-finalen. Att vinsten var historisk var överraskande.

– Det visste jag inte, gud vad häftigt, utbrast supersvenskan.

Sjöström tog sitt första VM-guld på distansen 2009 – bara 15 år gammal.

Efter medaljmiss 2011 plockade hon nu hem det tredje i rad.

Men ingenting varar för evigt – och efteråt pratade hon om att favoritdistansen någon gång i framtiden kommer att ryka från hennes program.

– Om några år kommer jag nog bara att satsa på 50 fjäril och 50 fritt. Ja, alltså inte nu – om några år kanske.

– Det är väl för att man vill ha en lång karriär, då kanske man inte orkar simma 5 000–6 000 meter per pass på träningen. Det vore kul att testa i framtiden. Ja, jag vet inte, om tio år så kanske ni får se mig på tävlingar, men kanske på lite kortare distanser, sade Sjöström.

Äldst i finalfältet

Faktum är att den 23-åriga svenskan var äldst i startfältet i finalen och de yngsta, fyran Penny Oleksiak, Kanada, och sexan Rikako Ikee, Japan, är födda 2000.

– Ja, det kommer en ny generation. Många är sugna på att ta över fjärilstronen. Nu har jag vunnit mina fyra guld på 100 meter fjäril och egentligen har jag inte så mycket mer att bevisa. Jag har gjort så mycket jag kan, sade Sjöström som var nära att kröna den historiska kvällen med att sätta världsrekord för andra kvällen i rad.

I söndags slog hon ju till med ett spektakulärt världsrekord på 100 meter fritt på startsträckan i lagkappen.

Nu tickade klockan fel med fem hundradelars marginal och stannade på 55,53. Det var dock inget som grämde fjärilsdrottningen.

– Nej, det var inget jag förväntade mig. Jag visste att jag aldrig har varit bättre på 100 meter fjäril än jag var på OS i Rio. I år har jag inte tränat mycket fjäril utan fokuserat mer på frisim.

Spel mot ett mål

Det blev – som så ofta – spel mot ett mål i finalen. Den här gången från start till mål. Sjöström startade i ett furiöst tempo och vände på 25,67, drygt tre tiondelar snabbare än i världsrekordloppet på OS-finalen i Rio.

Ledningen då till slutliga tvåan Emma McKeon, Australien, var 67 hundradelar. Segermarginalen blev 65 hundradelar.

Den nya generationen är fortfarande långt ifrån henne. Faktum är att Sjöström med sin segertid har gjort de elva snabbaste loppen i historien på distansen. Dana Vollmer, USA, är tolva med sin segertid från OS-finalen i London 2012, 55,98.

Sjöström har nu två lediga dagar innan hon återupptar utmaningen att plocka hem fyra VM-guld i Budapest.

– Jag tror jag har tid på mig att återhämta mig på ett bra sätt och göra mig redo för nästa gren, sade hon.

Nästa uppgift är världsrekordgrenen 100 meter fritt.