Mannen sköt ordföranden för Imatra stadsfullmäktige Tiina Wilén-Jäppinen (SDP) och två journalister från orten utanför restaurangen Vuoksenvahti i december i fjol. Mannen kände inte offren utan valde dem på måfå enligt polisen.

Den 24-åriga åtalade har erkänt dådet. Enligt polisen har han inget klart motiv. Den åtalade har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

Polisen har uppgett att den åtalade lämnade sitt hem med avsikten att döda någon. Kvinnorna råkade vara de första personerna som den åtalade träffade på vid händelseplatsen.

Medan förundersökningen pågick konstaterade polisen att mannen körde till restaurangen med sin egen bil, tog vapnet från bagageutrymmet och sköt sedan kvinnorna i huvudet och buken. Han avfyrade fyra eller fem skott med ett jaktvapen.

Polisen uppger att den åtalade har lidit av psykisk ohälsa och har också tidigare gjort sig skyldig till våldsbrott. I mars 2013 försökte den åtalade döda en annan ung man. Enligt domstolen hade den då 20-åriga mannen slagit en annan man med ett eggvapen i halsen, bröstet och ryggen.