Röjningen och släckningen i Oriketo fortsätter och enligt räddningsverket kan det dröja till i morgon bitti innan brandmännen har fått elden under kontroll.

Varningsmeddelandet om röken från branden gäller fortfarande. Åbo stad säger att röken är skadlig för känsliga människor men orsakar inte livsfara.

Den stora avfallshögen som brinner finns hos avfallshanteringsbolaget Ekopartner. Hälsovådlig rök sprider sig mot stadskärnan och räddningsverket uppmanar människor att undvika området. I stadsdelarna Oriketo, Hallis, Räntämäki, Kärsämäki, Kastu och Runosbacken uppmanas invånarna hålla sig inomhus och koppla bort ventilationen tills räddningsverket informerar att den farliga situationen är över.

Jourhavande chef på räddningsverket i Egentliga Finland Kari Alanko uppger att den farliga röken uppstår av plast och frigolit som finns i den brinnande högen.

– Det är en hög med hushållsavfall med en yta på cirka 100 meter gånger 150 meter och en höjd på cirka tre till fyra meter som brinner här, säger Alanko.

Han uppger att toppen ligger på cirka fem till sex meters höjd.

Enligt Alanko har räddningsverket som sin huvudsakliga uppgift att hindra elden från att sprida sig från högen.

Alanko uppger också att en mindre eldsvåda bröt ut på samma ställe tidigare under natten men den släcktes och övervakades sedan med hjälp av värmekameror. Räddningsverket larmades om den större branden ungefär klockan halv sex på morgonen. Bränderna har uppstått i olika delar av högen.