Ungdomsarbetslösheten har stigit med 1,7 procentenheter sedan juni i fjol, framgår det ur arbetslöshetssiffrorna för juni som Statistikcentralen publicerade i tisdags. Ökningen var speciell eftersom den allmänna arbetslöshetsnivån sjönk i juni till 8,9 procent när den förra året i juni var 9,3 procent.

Det som också var speciellt med tillväxttalet var att Arbets- och näringsministeriet publicerade sin sysselsättningsöversikt samma dag och enligt den fanns det 8 400 mindre under 25-åriga arbetslösa arbetssökande i juni i år jämfört med juni i fjol.

Arbets- och näringsministeriets och Statistikcentralens arbetslöshetsstatistik har traditionellt avvikit från varandra, vilket förklaras av de olika sätten som statistiken utarbetas.

Statistikcentralens arbetslöshetssiffror baserar sig på urvalsbaserad intervjuundersökning. Arbets- och näringsministeriets siffror baserar sig däremot på statistik som görs utgående från TE-byråns kundregister.

Enligt Juha Tuomala, som är specialforskare på Statens ekonomiska forskningscentral, kan Statistikcentralens siffra möjligtvis förklaras av Finlands förbättrade ekonomiska situation och att de unga därmed börjat söka jobb mer aktivt.

– Skulle det kunna vara så att de unga som har intervjuats har meddelat mer ivrigt än förra sommaren att de söker jobb, och på grund av det har de registreras som arbetslösa arbetssökande, funderar Tuomala.