Enligt tidningen handlar det praktiskt taget om bedrägeri då en del privata jurister haffar åt sig så många kunder som möjligt utan att sedan klara av att sköta om kundernas ärenden.

Flera experter uppger till tidningen att situationen har eskalerat efter regeringens reform av de asylsökande personernas rättshjälp. I och med reformen förekommer det nu också allt oftare att mer oerfarna allmänna rättsbiträden sköter asylfrågor, skriver HS.

Tidningen beskriver ett antal fall där olika jurister betett sig olämpligt. Enligt en av beskrivningarna hade juristen varit berusad och betett sig aggressivt under ett asylsamtal och till och med avlägsnat sig mitt under mötet för att kräkas.

En annan jurist hade inte svarat på kundens samtal eller e-postmeddelanden och hade lämnat in klagomål utan att ha informerat kunden om hur ärendet framskrider. I ett tredje fall hade juristen ljugit till en domstol om kundens situation.

HS uppger att tidningen fått uppgifter om mer än tio fall där jurister har äventyrat den asylsökande personens rättsskydd.

Problemen med rättsskyddet kan i värsta fall leda till en ökad risk att Finland bryter mot någons absoluta förbud mot tillbakasändning, uppger experter som tidningen intervjuat.

HS har inte fått tag på justitieminister Antti Häkkänen (Saml) för en kommentar. Enligt tidningen överväger Justitieministeriet en utredning om effekterna av rättshjälpens reform.