Det framgår av FNB:s rundringning.

Sannfinländarna har 16 kretsar och FNB nådde ledningen i alla kretsar utom två (Kymmene och Mellersta Finland). En del kretsföreningar saknar ordförande och i dessa fall intervjuades kretsens vice ordförande.

Sex kretsordförande ger sitt tydliga stöd till Halla-aho, Huhtasaari eller dem båda.

– Kandidaten måste nog komma från toppen, antingen är det Jussi själv eller så är det Laura, säger Marko Koskinen som är ordförande för kretsen i Norra Karelen.

Koskinen betonar att det är hans personliga åsikt.

Halla-aho och Huhtasaari är ungefär lika populära i kretsarna, även om det på vissa håll anses att det naturliga vore att ordföranden ställer upp som presidentkandidat.

– Det finns bara två namn, Jussi Halla-aho och Laura Huhtasaari. Partifullmäktige fattar beslutet. Jussi Halla-aho är populärare, säger kretsordföranden i Nyland Pekka Sinisalo.

Sannolikt egen kandidat

Tidningen Uusi Suomi rapporterade förra veckan att Sannfinländarna med största sannolikhet kommer att ställa upp en egen presidentkandidat. Enligt Halla-aho har han berett ett förslag utgående från lokalföreningarnas önskemål om en egen kandidat.

Elva av Sannfinländarnas kretsordförande anser att partiet ska ställa upp i presidentvalet. I tre kretsar hade man ännu inte slagit fast sin ståndpunkt, visste inte eller också vägrade man kommentera.

Halla-aho och Huhtasaari har tills vidare inte meddelat om de står till förfogande. Halla-aho har sagt att han berättar om sina planer angående presidentvalet i samband med partistyrelsens möte i augusti. Huhtasaari har sagt att hon återkommer till frågan i september.

Sannfinländska riksdagsledamoten Tom Packalén har sagt att han överväger att gå med i presidentkandidatkampen. Enligt Packalén har flera personer bett honom ställa upp.

Sannfinländarna behandlar frågan om presidentkandidatur i partistyrelsen på fredag. Partifullmäktige fattar det slutliga beslutet i september.

Klara presidentvalskandidater

  • Följande partier har redan slagit fast sina kandidater i presidentvalet.
  • De gröna: Pekka Haavisto
  • Vänsterförbundet: Merja Kyllönen
  • Svenska Folkpartiet: Nils Torvalds
  • Centern: Matti Vanhanen
  • Inom SDP går kandidatkampen mellan Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero. I augusti ordnas en medlemsomröstning och partifullmäktige väljer kandidaten i början av september.
  • Kristdemokraterna beslutar om en kandidat under partikongressen i slutet av augusti.
  • Sannfinländarnas partistyrelse behandlar presidentkandidatur i augusti och partifullmäktige beslutar om saken i september.
  • Riksdagsgruppen Nytt alternativ som bröt sig ur Sannfinländarna beslutar om en eventuell presidentkandidat i höst. Gruppen vill också grunda ett nytt parti, Blå framtid.
  • President Sauli Niinistö och Europaparlamentarikern Paavo Väyrynen vill bli presidentkandidater via valmansföreningar. Då krävs 20 000 undertecknade anhängarkort.