Han har flera tyskar långt framför sig i världsstatistiken för i år och lördagens genrep i Orimattila blev inget formbesked. Pitkämäkis längsta spjutkast bar bara 81,96 och han vann inte tävlingen.

Segern gick till Estland och Magnus Kirt, 86,06. Kastet var hans bästa i år. Trinidadiern Keshorn Walcott, OS-mästare i London 2012, slog också Pitkämäki klart med ett kast på 85,22.

Pitkämäki har dålig koll på varför resultatformen är så svag inför VM om knappt två veckor.

– Benen fungerade inte. Problemet var lite som under FM-finalen i Seinäjoki. Där kändes de bra ännu under uppvärmningen, men här var det svårt direkt, säger Pitkämäki.

Han tänkte att problemen i FM berodde på långsam återhämtning efter kvaltävlingen. Varför det gick trögt i Orimattila är däremot något av ett mysterium.

– Jag har inte gjort något annat än uppehållande grundträning efter Seinäjoki. Det borde inte finnas några problem med återhämtningen, säger Pitkämäki.

Han kommer sannolikt bara att genomföra en kastträning innan det är dags att resa till London den 8 augusti. Spjutkvalet går på torsdagskvällen den 10 augusti och finalen två dagar senare.

– Att lyckas med detta utgångsläge blir en stor utmaning, säger Pitkämäki.