Nu lyckades Nederländerna med bedriften, på Sveriges bekostnad, och vann med 2–0.

Det som skulle bli en triumfmarsch i Pia Sundhages sista mästerskap som förbundskapten slutade inte som OS-tvåan hoppades. När publiken började sjunga just Triumfmarschen ur Aida så var det för de "orangea lejoninnorna".

Nederländerna, som aldrig tidigare gått förbi kvartsfinalspel i något mästerskap, tog sig välförtjänt till semifinalspel efter att ha imponerat med tre segrar i gruppspelet och övertygande slagit Sverige i kvartsfinalen.

Sverige var beredda på den nederländska offensiven från start och skötte det defensiva hemjobbet bra inledningsvis. Men Sverige fick inte riktigt igång sitt omställningsspel och i stället för att få med sig hela laget upp i anfallen slogs det lite för många långa bollar mot anfallarna Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö.

För passivt

I stället, efter en dryg halvtimmes spel, spräckte Lieke Martens målnollan sedan Vivianne Miedema gjorts ner av Jessica Samuelsson precis på straffområdesgränsen. Martens slog bollen igenom den svenska muren där Anouk Dekker flyttat på sig. Bollen gick in vid högra stolpen – där Hedvig Lindahl inte alls fanns på plats som hon borde.

Den assisterande förbundskaptenen Lilie Persson sade i SVT-intervjun i pausen att det svenska laget var för passivt i försvarsspelet, lite för stillastående och behövde bli aggressivare i presspelet.

Och det blev man. Både Rolfö och Blackstenius fick chanser. Men ett högt pressande Sverige hann inte hem då den supersnabba högeryttern Shanice van de Sanden nåddes med en crossboll från Martens, sprintade ifrån Nilla Fischer och slog bollen in till den framrusande Vivianne Miedema som bara hade att bredsida in 2–0, hennes första mål i EM.

Med knappa kvarten kvar byttes Hanna Folkesson in i stället för Rolfö. Och några minuter senare gick Sverige ner på tre backar och Mimmi Larsson gick in i ett tremannaanfall. Men trots en intensiv press blev det inga mål för Sverige.