Charlottesville är en – efter amerikanska mått – liten stad i delstaten Virginia med knappt 50 000 invånare. Liten, och förmodligen anonym för världen om det inte varit för lördagens högerextremistiska demonstration och motdemonstrationer som mynnade ut i att en ung kvinna dödades när en högerextremist körde in i en hop motdemonstranter.

Det hela har sitt upphov i bråk om en staty och stadsstyrelsens beslut i april att avlägsna en staty som föreställer sydstatsgeneralen Robert E. Lee.

Lördagens demonstration samlade högerextremister; nazister och vit makt-aktivister i ett fackeltåg med statybeslutet som förevändning för en maktdemonstration som också lockade ett stort antal motdemonstranter. Redan innan läget spårade ut totalt hade delstatsguvernören utlyst undantagstillstånd i staden.

Aftonbladet återger Oren Segal, en ledande företrädare för Anti-Defamation Leauge, en internationell organisation som jobbar för att bekämpa antisemitism. Han betecknar lördagens demonstration som det största och mest våldsamma mötet mellan högerextrema organisationer i USA på ett årtionde.

Lördagen blev den sista dagen i Heather Heyers liv. Hon blev 32 år. Hon dödades då en bil körde in i den grupp demonstranter hon ingick i.

Kort efter attacken grep polisen 20-åriga James A. Fields Jr misstänkt för dådet. Han sägs av en före detta lärare under skoltiden ha gett uttryck för ”nazistiska ideal” och ”vit makt-åsikter”. ”Det var uppenbart att han hade en fascination för nazism och beundrade Adolf Hitler”, säger historieläraren Derek Weimer i Washington Post.

Det råder inget tvivel om vad Fields står för, lika lite som demonstrationen kan viftas bort som något allmänt missnöje – om någonting ser ut som högerextremism och nazism är det högerextremism och nazism.

President Trump hör till dem som fördömt gärningen. ”Vi fördömer i starkaste möjliga ordalag denna flagranta uppvisning av hat, intolerans och våld från många sidor”, sade Trump på en presskonferens där journalisterna inte bereddes en möjlighet att ställa några frågor.

Andra ledande politiker i USA, också inom de republikanska leden går längre i sitt fördömande och betecknar Trumps fördömande som mesigt och försiktigt.

”Jag ska inte hymla om det. Jag lägger en stor del av skulden för vad vi ser i Amerika i dag vid Vita husets tröskel och människorna runt presidenten”, säger Charlottesburgs borgmästare Michael Signer, som anser att presidenten underblåste rasism under sin valkampanj.

Det försåtliga ligger i Trumps formulering om ”våld från många sidor”.

Mordet på Heather Hayes var ett konkret uttryckt för högerextremistiskt våld.

”Herr president – vi måste kalla ondska vid dess rätta namn. Detta var vit makt-aktivister och inhemsk terrorism”, skriver den republikanske Coloradosenatorn Cory Gardner på Twitter.

Det är lätt att föreställa sig Donald Trumps retorik om gärningsmannen inte varit en vit-makt-aktivist utan muslim.

Nu rundade presidenten högerextremismen som en slalomåkare en port med sin formulering om våld på många sidor. Även om man ska vara försiktig att stämpla Trump själv som någon högerextremist eller än mindre nazist var stödet från extremgrupperna viktiga för hans valseger.

Helsingin Sanomat har intervjuat (10/8) Mika Aaltola, programchef på Utrikespolitiska institutet. Aaltola säger att Trump misslyckats i att samla de egna leden då han inte förmått ta avstånd från högerextremismen i efterdyningarna av en nationellt hotande situation.

Våldet i Charlottesville har dimensioner bortom delstatsgränsen och USA. Också i Finland har man försökt relativisera flyktingdebatten genom att hävda att det skulle finnas någon extrem motpart till rasistgrupperna.

Den finländska rasismen står för en extremism som inte har någon motpol. Att bejaka människovärde, vare sig det handlar om rastillhörighet, etnicitet eller sexuellt likaberättigande är inte extremism.

Att förneka människovärde kan lätt leda till extremistiska uttryck.