Den marockanska mannen som misstänks för knivattacken i Åbo i fredags begärs häktad senast klockan 12 på måndag, uppgav Centralkriminalpolisen (CKP) på söndagen. Polisen kunde för första gången förhöra den misstänkta gärningsmannen under söndagen.

– Av undersökningstekniska skäl kan vi ännu inte kommentera innehållet av förhöret, sade undersökningsledaren, kriminalkommissarie Crista Granroth vid CKP.

Enligt polisen har den misstänkta marockanska mannen uppgett att han är 18 år. Mannen har anlänt till Finland i fjol som asylsökande.

Mannen som misstänks för massknivhuggningen i fredags har vårdats på sjukhus. Det är möjligt att hålla häktningsrättegången i hans frånvaro, uppgav Granroth för FNB. Hon sade också att polisen och sjukhuspersonalen bedömer den misstänktas tillstånd på måndagen.

Ideologi i bakgrunden

Knivhuggningarna undersöks nu som brott som begåtts i terroristiskt syfte. Det handlar om två mord och åtta försök till mord.

Granroth specificerade på söndagen för FNB att brottsrubriceringen ändrades till brott som begåtts i terroristiskt syfte eftersom det ligger en ideologi i bakgrunden. Vilken sorts ideologi det handlar om ville Granroth inte kommentera.

I lördags uppgav professorn i straffrätt, Kimmo Nuotio, för FNB att då det är frågan om brott som begåtts i terroristiskt syfte är själva dådet ett medel att åstadkomma ett specifikt mål. Enligt Nuotio kan målet exempelvis vara att skapa allvarlig rädsla eller rubba samhällsstrukturerna.

Husrannsakningar och förhör

Förutom den huvudsakliga misstänkta gärningsmannen undersöks fem andra personers delaktighet i Åboattacken. Fyra personer, även de marockanska medborgare, har gripits.

För deras del har förhören fortsatt och enligt CKP har de varit villiga att utreda saken med polisen. Polisen hade på söndagskvällen inte beslutat om också dessa personer ska begäras häktade på måndag.

– Deras delaktighet till händelserna är fortfarande oklar och deras ställning kan ändras i och med att förundersökningen framskrider, uppgav CKP i ett uttalande på söndagseftermiddagen.

En internationell efterlysning har getts ut på en person.

Polisen har genomfört husrannsakningar i bland annat stadsdelen Runosbacken. Inga ytterligare personer har gripits av polisen. Undersökningsledaren Granroth sade till FNB på söndagseftermiddagen att man inte gjort husrannsakningar i andra länder än i Finland.

Polisen har också hört ögonvittnen och processen förväntas pågå i flera dagar. Det är fortsättningsvis möjligt att skicka in bilder och videoinspelningar från fredagens händelser i Åbo till polisens Whatsapp-nummer 046 534 2316.

Tre vårdas på sjukhus

Fyra personer vårdades fortfarande på sjukhus på söndagen, tre på intensiven och en på vårdavdelning. Gärningsmannen var en av dem som vårdades på intensiven.

Läget var stabilt för alla som vårdades på sjukhuset på söndagen, uppgav man på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

För att kunna försäkra personalens arbetsro har sjukhuset ökat på antalet väktare.

En del av massknivhuggningens målsägande, alltså offer, har hörts under helgen.

Ungefär klockan 16 på fredagseftermiddagen larmades polisen om knivhuggningar i Åbo centrum. Den misstänkte greps bara några minuter senare efter att polisen avfyrat sitt tjänstevapen och skjutit mannen i låret.

Det här vet vi

  • Personen som misstänks för massknivhuggningen i Åbo i fredags är en marockansk medborgare som uppgett sig vara 18 år. Mannen kom till Finland som asylsökande i fjol.
  • Den misstänkta gärningsmannen skadades då polisen grep honom i fredags och han har vårdats på sjukhus.
  •  Centralkriminalpolisen (CKP) har meddelat att den misstänkte har förhörts under söndagen. Innehållet av förhöret kommenterades dock inte.
  • Polisen har meddelat att den misstänkta gärningsmannen begärs häktad på måndag.
  • Ytterligare fyra personer, även de marockaner, har varit gripna och har förhörts. På söndagskvällen var det oklart om personerna skulle begäras häktade.
  • En internationell efterlysning ha getts ut på en sjätte person som hör ihop med händelserna.
  • Polisen larmades om händelserna klockan 16.02 på fredagen. Den misstänkte greps klockan 16.05.
  • Två finska kvinnor dog i knivhuggningen.
  • Åtta personer skadades i attacken. Åtta av dem är kvinnor, två är män.
  • Det yngsta offret är 15 och den äldsta 67.
  • Attacken i Åbo undersöks som brott som begåtts i terroristiskt syfte. Det handlar om två mord och åtta försök till mord.
  • CKP:s undersökningsledare Crista Granroth säger att det ligger en ideologi i bakgrunden. Under söndagen ville Granroth inte ta ställning till vilken ideologi man hittat hänvisningar till.
  • CKP uppgav på söndagen att man gjort husrannsakningar i bland annat stadsdelen Runosbacken i Åbo. Tidigare uppgavs det att husrannsakningar gjorts i flera bostäder och på en flyktingförläggning i Åbotrakten.