TATP är populärt bland terrorister trots att ämnet är ytterst känsligt och oberäkneligt. Ämnet, som även kallas för djävulens moder, har bland annat använts av terrororganisationen IS i attackerna i Paris och Bryssel samt i striderna i Syrien och Irak. IS har tagit på sig förra veckans dåd i Spanien.

TATP är ett hembryggt sprängämne som kan framställas av bland annat väteperoxid och aceton, som är lätta att få tag på. Blandningen bildar ett vitt pulver som exploderar lätt och orsakar en massiv gasexplosion.

I Syrien och Irak har jihadisterna satt upp hela labb vars enda uppgift är att tillverka TATP.

Explosion hindrade större attack

Polisen hittade bombmaterial i ett hus i staden Alcanar. En explosion hade inträffat i huset en dag före attackerna i Barcelona och Cambrils. Polisen misstänker att explosionen förstört terroristernas planer på att genomföra ett betydligt större dåd.

Ett helt hus kollapsade efter explosionen och polisen uppskattar att huset varit terrorcellens huvudkvarter. I ruinerna hittades två kroppar.

Alcanar ligger cirka 200 kilometer söder om Barcelona.

– De förberedde en eller flera attacker i Barcelona och explosionen hindrade detta eftersom de inte längre hade material att genomföra en betydligt större attack med, sade Josep Lluis Trapero på katalanska polisen.

Efter att råmaterialet hade exploderat hade terroristerna varit tvungna att agera snabbt, sade polisen.