Jerry Lewis anhöriga bekräftar att komikern avled i sin bostad i Las Vegas.

Lewis, känd från filmer som "Doktor Jäkel och mister Hyde", "Alla tiders gågosse" och "King of comedy", slog igenom tillsammans med Dean Martin som humorduon Martin and Lewis på 1940-talet. Martin var så kallad straight man, ett sansat bollplank mot vilket Lewis fick fullt utlopp för sin tramsiga energi.


Erbjöds rekordkontrakt

Martin tröttnade så småningom på att hamna i skuggan av sin kollega, vars popularitet bara växte, och duon gick skilda vägar 1956. Efter det erbjöd filmbolaget Paramount Lewis tio miljoner dollar – en rekordsumma på den tiden – för att göra 14 filmer på sju år.

Utöver att vara en bejublad underhållare blev Jerry Lewis även ansiktet utåt i USA för sjukdomen muskeldystrofi och hjälpte under sin livstid till med att samla ihop mer än 1,6 miljarder euro genom välgörenhetsarbete.

Under sin livstid förärades han bland annat med två stjärnor på Hollywood Walk of Fame, en för sitt arbete inom filmen och en för tv-karriären samt en riddarorden i franska hederslegionen. Den senare uppmärksammas av komikern Gilbert Gottfried som minns Lewis i ett Twitterinlägg:

"Fransmännen hade rätt om honom hela tiden. Vila i frid."


Hederspris 2009

Lewis tilldelades även ett hederspris på Oscarsgalan 2009. Inför prisutdelningen sade komikern, som dittills blivit förbisedd av Oscarsjuryn, till Entertainment Weekly att han inte tänkte stanna länge på galan:

– Jag ska gå upp på podiet, ta det där priset och säga "det var ta mig fan på tiden" och gå därifrån.

I själva verket tackade en märkbart rörd Lewis ödmjukast för utmärkelsen.

Han sörjs nu av nära och kära – komiker som Patton Oswalt, Margaret Cho och Kumail Nanjiani, "Star trek"-skådespelarna William Shatner och George Takei samt Joan Collins och Jamie Lee Curtis sällar sig alla till hyllningskören – men även av personer som inte nödvändigtvis delat hans åsikter:

"Även fast du sade att kvinnor inte är roliga, vila i frid", twittrar komikern Chelsea Peretti och hänvisar till det flertalet gånger som Jerry Lewis uttalade sig negativt om kvinnliga komiker. Bland annat sade en då 87-årig Lewis att det gjorde honom besvärad att se kvinnor "försöka sig på det".