Det har redan varit möjligt att vaccinera sig mot vattkoppor i ett tjugotal år i Finland, men man har varit tvungen att köpa vaccinet själv. Bara kring fem procent av barnen har vaccinerats mot vattkoppor.

Det nästan oundvikliga insjuknandet har för barn inneburit en veckas sjukdom med feber och 250–500 blåsor. För vuxna är vattkoppor betydligt farligare. Under graviditeten kan vattkoppor orsaka fosterskador, bland annat utvecklingsstörningar och blindhet.

Tror man att vattkopporna försvinner från Finland i och med det nya vaccinationsprogrammet, överläkare Tuija Leino på Institutet för hälsa och välfärd?

– Det är möjligt att vi med tiden når samma situation som med mässling, röda hund och påssjuka. De här virusen har i praktiken stoppats i vårt land och några inhemska smittor har inte konstaterats.

Vaccinmotståndet varierar en del beroende på vilket vaccin det gäller. Hur stor täckning tror man att vattkoppsvaccinet får när det införs i det nationella vaccinationsprogrammet?

– Jag tror på en täckning på minst 90 procent. Det lönar sig inte att låta bli att ta vattkoppsvaccinet eftersom sjukdomen är mycket allvarligare för vuxna.

Varför har bara fem procent av barnen vaccinerats mot vattkoppor på egen bekostnad? Har det någon koppling till de farhågor som orsakades av svininfluensavaccinet och narkolepsifallen?

– Vattkoppsvaccinet har inte ingått i programmet och då tänker många föräldrar att det inte är nödvändigt. Också andra vacciner som man kan köpa har fått en täckning på bara några procent. Det enda undantaget är rotavirusvaccinet som nådde en täckning på 30 procent redan innan det upptogs i vaccinationsprogrammet.

Ingår vattkoppor i vaccinationsprogrammet i andra länder? Vilka erfarenheter har man av det där?

– Vattkoppor ingår i vaccinationsprogrammet bland annat i USA, Tyskland, Spanien, Australien, Italien och Grekland. I USA har det ingått i vaccinationsprogrammet sedan 1995. Där har behovet av hälsovård för vattkoppor rasat och ingen dör längre av vattkoppor där.

Är vattkoppsvaccinet lika testat och tryggt som de vaccin som redan ingår i programmet, till exempel MPR?

– Ja. Vaccinet som ska användas i vaccinationsprogrammet har använts länge till exempel i USA. Det har tolererats väl. Man kan få lindriga symtom såsom feber, ett par blåsor eller lite rodnad på huden.

Vid vilken ålder ges vaccinet och ger det fullt skydd mot sjukdomen?

– I programmet ges det vid 1,5 och 5 år. Skydd förutsätter två doser.

Rekommenderar ni vaccinet för vuxna som inte haft vattkoppor? Hur många fall av vattkoppor förekommer det hos vuxna årligen?

– Vi rekommenderar absolut vaccinet för alla vuxna som inte haft vattkoppor. Det är en allvarlig sjukdom för vuxna och leder i praktiken alltid till läkarbesök och kräver virusmedicinering. Vattkoppor är farligt i synnerhet för gravida kvinnor.

Vattkoppor hos vuxna statistikförs inte. Enbart de fall där man hittar vattkoppsviruset till exempel i ryggmärgsvätskan bokförs i registret över smittosamma sjukdomar.