Den svårt sargade jagaren USS John S. McCain tog sig in i hamnen i Singapore i eftermiddags under eskort efter den dramatiska olyckan före gryningen. Kollisionen med Alnic MC rev upp ett stort hål i jagarens skrov och vatten strömmade in och översvämmade delar av fartyget.

Ett stort spaningspådrag med fartyg och flygplan från tre länder drog igång för de saknade sjömännen i Singaporesundet, nära Malackasundet.

I juni kolliderade den amerikanska jagaren USS Fitzgerald med ett containerfartyg utanför Japan. Sju amerikanska sjömän omkom i olyckan.


Enligt analytiker väcker olyckorna frågor om huruvida den amerikanska flottan är överansträngd i Asien där den har att tampas med Kinas territoriella anspråk i Sydkinesiska havet och Nordkoreas kärnvapenambitioner.

Olyckan kommer kort efter den amerikanska flottans operation Freedom of navigation vid ett korallrev vid Spratleyöarna som fick Kina att se rött.

Flottexperten Ridzwan Rahmat, från Jane's by IHS Markit, undrar om besättningen är för trött, "om flottan håller ett alltför högt tempo i regionen".

Både USS John S. McCain och USS Fitzgerald ingår i USA:s sjunde flotta som har sin bas i Yokosuka i Tokyobukten.

Den skadade amerikanska jagaren är döpt efter den amerikanske senatorn John McCains far och farfar, vilka båda var amiraler i den amerikanska flottan.

McCain säger i en

tweet att han och hans fru ber för de amerikanska sjömännen ombord på fartyget.


President Donald Trumps första reaktion på fartygsolyckan var "Det var tråkigt" när reportrar skrek frågor om kollisionen då han återvände till Vita huset efter sin semester. Han följde sedan upp med en

tweet: "Våra tankar och böner är med våra sjömän ombord på USS John S McCain där sök- och räddningsinsatser är på väg".

Tankfartyget som jagaren kolliderade med fick skador men ingen i besättningen skadades. Enligt Singapore läckte det inte ut någon olja från tankfartyget, som seglade under liberisk flagg.

Fartygstrafiken kring Singapore är mycket livlig och risken för olyckor och mindre kollisioner är stor. För närvarande uppges det finnas 268 lastfartyg av samma storlek som Alnic MC i Singaporesundet. Stora fartygskollisioner som den som inträffade i dag är dock sällsynta. (FNB–AFP)