– Jag skulle tro att motiveringarna räcker för ett brådskande förfarande. Det måste bygga på en mycket djup analys och motiveringarna måste vara klara, så att det normala grundlagsordningen förblir huvudregeln, säger Häkkinen till FNB.

– Det är oerhört viktigt i dessa tider att vi i Finland inte börjar kringgå grundlagen med för lätta analyser. Till exempel i Turkiet och Ryssland finns betydande problem med hur rättsstatsprinciperna och grundlagen följs.

Kräver stor majoritet

För att den planerade underrättelselagstiftningen ska kunna godkännas behöver grundlagen ändras. För att grundlagen ska kunna ändras under den här valperioden måste fem sjättedelar av riksdagsledamöterna rösta för ett brådskande förfarande. Ett sådant förvarande har inte använts en enda gång sedan den nya grundlagen trädde i kraft år 2000.

Underrättelselagen aktualiserades på nytt i debatten efter det misstänkta terrordådet i Åbo. Bland andra statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Paula Risikko (Saml) har krävt att underrättelselagen ska godkännas snabbt.

– Om man använder brådskande förfarande är min uppskattning att vi kan spara ungefär ett år, säger Häkkinen.

Som det nu ser ut får riksdagen ta itu med underrättelselagen i höst.

Sipilä: Rätten till liv viktigare

Sipilä sade på måndagen att politikerna måste anstränga sig över partigränserna för att driva igenom underrättelselagstiftningen.

Han sade på ambassadörsdagarna i Helsingfors att det efter händelserna i Åbo borde vara grundlagsmässigt klart att lagen måste införas. Han sade att rätten till liv är en grundläggande rättighet som står högre än rätten till integritet.

– Jag hoppas att alla partier i riksdagen håller med om det, sade han.

Sipilä sade att det inte får vara så att Finland får information om potentiellt farliga personer från utlandet utan att självt kunna utreda dessa personer. Enligt Sipilä är underrättelselagstiftningen en del av den nationella säkerheten, och Finland ligger efter EU-nivån när det gäller sådana lagar.

Zoom

Statsminister Juha Sipilä. Foto: Emmi Korhonen



"Måste göra allt som går att göra"

President Sauli Niinistö sade i söndags att han hoppas att underrättelselagstiftningen träder i kraft snabbt.

– Allt som kan göras måste göras, sade Niinistö i ett tal på Talludden.

Den lagstiftning som planeras ger bland annat myndigheterna rätt att bedriva underrättelseverksamhet på nätet. Underrättelseverksamheten skulle kunna ske i Finland och utomlands. Skyddspolisen skulle alltmer få rollen som underrättelsemyndighet. För att man ska kunna ge polisen underrättelsebefogenheter krävs ändringar i grundlagen.

Zoom

President Sauli Niinistö Foto: Lehtikuva