De har tröttnat på vår restriktiva flyktingpolitik och hoppas på en ljusare framtid i Sverige. I en Facebookgrupp med 1 300 medlemmar diskuterar de hur de ska ta sig till Sverige.

Deras plan är att samlas i Torneå den 5 september och sedan gemensamt gå över gränsen till Haparanda, skrev Turun Sanomat förra veckan. Svenska gränspolisen har uppmärksammat planerna.

– Vad gäller den här vandringen över gränsen så jobbar vi med att få fram fakta, säger Markus Nilsson, chef för gränspolisen region Nord.

Inga gränskontroller

Några regelrätta gränskontroller som i södra och västra Sverige kan det inte bli tal om. De beslut som ligger till grund för gränskontrollerna går inte att tillämpa vid gränsen mot Finland.

– Men byggt på underrättelsematerial kan vi genomföra utlänningskontroller. Och har de inte handlingar som styrker deras rätt att vistas i landet måste vi utreda, säger Markus Nilsson.

Om de som kommer söker asyl, blir det ett ärende för svenska Migrationsverket. Då tas personerna om hand och utreds. Och med största sannolikhet skickas de sedan tillbaka till Finland.

– Om Sverige följer lagen kommer de att skickas tillbaka enligt Dublinkonventionen, säger Johanna Minkkinen, informatör på Migrationsverket i Finland.