Det är främst exporten och investeringarna som driver tillväxten framåt i Finland.

– Investeringarna höjs till en god nivå, i själva verket får de medaljplacering efter 1990-talets lågkonjunktur, säger chefsekonomen Reijo Heiskanen vid OP.

Han säger också att privatkonsumtionen ökar.

2,5 procents tillväxt

Enligt OP:s prognos växer ekonomin i Finland med 2,5 procent både i år och nästa år. I våras spådde de en tillväxt på två procent nästa år.

Heiskanen förväntar sig att Finland kommer att lyckas uppfylla EU:s kriterier om de offentliga finansernas underskott och skulder. De offentliga finansernas underskott har redan länge uppfyllt EU:s krav, men Finland har mer skulder än 60 procent av bruttonationalprodukten. Än är det inte dags att jubla, även om riktningen är den rätta.

– Vi håller först på att stiga ur gropen, säger Heiskanen.

Han varnar för att hållbarhetsgapet inte har försvunnit och säger att man borde samla buffertar för sämre tider.

Hushållens realinkomster beräknas öka med ett par procent i år, enligt OP. Löneglidningen stöder en ökning i realinkomsterna.

– Vi förväntar oss löneförhöjningar på 0,5 procent, säger Heiskanen.

Fler yrkesskickliga unga behövs

Att de yngre generationerna sysselsätts dåligt skapar stora problem för Finlands ekonomi. Sysselsättningsgraden för under 35-åringar ligger på under 60 procent, då äldre personers sysselsättningsgrad ligger rejält över regeringens mål på 72 procent.

På vissa orter råder också brist på yrkesskicklig arbetskraft.

– Det kommer inte plötsligt fram yrkesskicklig arbetskraft om man inte på lång sikt tryggar att det finns tillräckligt många yrkesskickliga arbetare, säger Heiskanen.

Enligt honom riktas blickarna mot företagen vid sidan av regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna. Företagen borde ha beredskap att ge tid för unga att utveckla sin yrkesskicklighet.

– Vi behöver en attitydförändring för att lyckas öka den yrkesskickliga arbetskraften.