Justitieministeriets regeringsråd Juhani Korhonen säger att en flytt kräver de marockanska myndigheternas godkännande.

– Enligt vår nationella lag kunde vi verkställa en flytt, men man måste förhandla med Marocko om med vilka villkor landet kunde tänka sig gå med på det.

Marocko kunde alltså med andra ord välja att inte gå med på att ta emot dömda på grund av att Finland och Marocko inte har något avtal om förflyttningar.

Mellan Europarådets medlemsländer skulle en liknande flytt ske på basis av en konvention och ett tilläggsdokument som gäller flyttning av dömda personer. I enlighet med konventionen och tilläggsdokumentet kan man flytta en person som dömts till fängelsestraff till personens hemland utan eller med personens samtycke. Marocko har inte skrivit under avtalet och är därmed inte heller tvungen att följa det.

Att flytta en utlänning som dömts utan samtycke kräver att personen är utvisad från Finland. Utvisningen träder i kraft först när domen är avtjänad. I vissa fall kan den dömda personen ändå skickas tillbaka till sitt hemland redan tidigare.

– När det är klart att personen inte kan bli kvar i Finland efter att hen avtjänat sitt straff, har man kommit överens om att personen kan överlämnas till sitt hemland utan samtycke i ett så tidigt skede som möjligt för att personen lättare ska kunna anpassa sig till samhället i hemlandet, säger Korhonen.

Statsrådet har sedan juli funderat på vilka problemen är med att utvisa personer som begått brott eller som är en fara för den allmänna ordningen. I ett projekt som berör ärendet ser man över myndigheternas praxis och överväger ifall det finns skäl att ändra myndigheternas anvisningar. Ifall det finns skäl att göra det ska förslaget lämnas över till riksdagen senast på våren.