– I det här skedet av karriären är det bra att ta ett år i taget. Numera har jag ju ganska mycket annat i livet också, säger Räikkönen.

Han ligger femma i VM-serien efter att ha stått på prispallen fyra gånger i år. Stallkamraten Sebastian Vettel leder.

Lite mindre än hälften av säsongen – 9 av 20 deltävlingar – återstår. Räikkönen kommer knappast med i kampen om VM-titeln längre, men kan spela en viktig roll då Ferrari hoppas ta hem både stall-VM och förar-VM.

– Det påverkar inte mitt körande på något sätt om jag har ett nytt kontrakt eller inte. Åtminstone för mig spelar det ingen roll, jag gör alltid mitt bästa, säger Räikkönen.

Han uppger att förhandlingarna med Ferrari inte var speciellt svåra.

– Vi kom överens snabbt. Det var inget som man behövde fundera speciellt länge på.

Fyller 38

Kimi Räikkönen fyller 38 i oktober och är äldst i formel 1-VM. Det färska kontraktet innebär att han gör sin 16:e säsong som formel 1-förare 2018. Han blev världsmästare under sin första session i Ferrari 2007–2009 och återvände till stallet 2014. Han har också kört för Sauber, McLaren och Lotus.

Formel 1-bilarna kommer att vara försedda med en störtbåge ovanför förarbrunnen nästa år.

– Nya delar ser alltid lite konstiga ut i början, men sen glömmer man dem snabbt under årets gång. Störtbågen är en bra sak om den räddar ens ett människoliv och förhindrar någon situation där det kan gå dåligt, säger Räikkönen.

Nästa deltävling körs på belgiska Spa kommande veckoslut. Banan tillhör Räikkönens personliga favoriter.

– Det är en gammaldags bana med många upp- och nedförsbackar. Man kan vänta sig en händelserik tävling med många omkörningar. Det är bra för förarna och publiken att det händer mycket, säger Räikkönen.

Han har varit etta på Spa fyra gånger hittills. En vecka efter loppet i Belgien fortsätter VM-serien med det som brukar kallas för Ferraris hemmatävling – Italiens grand prix på Monza.