– Jag har under året varit med och utrett några fall i fotboll och annan idrott. I några fall lär det senare komma disciplinbeslut som stärker att det var frågan om manipulation eller försök till manipulation, säger forskningschef Jouko Ikonen på FCEI, Finlands centrum för etik inom idrotten.

Eftersom utredningar pågår ger han inga detaljerade kommentarer om fallen.

Matchfixning är ett globalt problem som på senare år också varit rejält på tapeten i Finland. Det kändaste fallet kretsade kring Wilson Raj Perumal från Singapore, som år 2011 dömdes till två års fängelse i Lapplands tingsrätt. Han hade bland annat betalat spelare i RoPS för att få till de resultat han ville.


Manipulerade resultat kopplas oftast till fotboll, men även andra grenar har drabbats. På sistone har ett fall från internationell ishockey fått uppmärksamhet. En ukrainsk spelare misstänks ha tagit emot mutor inför en match i VM för landslag på nivån strax under eliten.

Gällande fotbollen berättar Ikonen att ett stort ansvar vilar på de finländska klubbarna, även på lägre nivåer.

– Klubbledningarnas ansvar är tufft, för de ska inte gå med på arrangemang där en okänd agent är redo att gratis leverera spelare som är "för bra". Klubbarna borde klara av att tänka på att saker som låter för bra för att vara sanna i allmänhet inte är sanna, säger Ikonen.


Klubbar erbjuds suspekta spelare och tidigare etablerade spelare kontaktas ofta med erbjudanden om att delta i manipulation av slutresultaten. Det är inte alltid frågan om att förlora med avsikt, utan det kan vara frågan om mindre händelser i en match.

FCEI har bevis i form av skärmdumpar och organisationen har också blivit kontaktade av spelare som tackat nej till misstänkta erbjudanden.

– Spelarna kontaktas kontinuerligt på sociala medier. Man försöker nödvändigtvis inte ens dölja sin agenda, utan frågar rakt ut om någon vill göra en tjänst eller manipulera en match mot betalning. Det är omöjligt att säga hur många som tackar ja, säger Ikonen.


Han uppger att FCEI får in upp till ett tiotal tips om manipulerade matcher per år. Alla tips är ändå inte solklara fall, utan enligt Ikonen är de ibland utan grund.

I juli avbröts Uleåborgsderbyt mellan AC Oulu och OPS i division 1 då bara några minuter återstod. Bombhotet som stoppade matchen kopplades allmänt ihop med potentiell matchfixning eller vadslagning, men inga konkreta uppgifter om något sådant har kommit ut sedan dess.

– Sannolikt har utredningen också tagit ställning till andra alternativ. Ren busringning, samtal kopplat till terrorism, kopplingar till vadslagning eller något annat. Förhoppningsvis klarnar den saken i något skede, säger Ikonen.


Ett problem som många på organisations- och myndighetshåll ofta tar upp är att lagstiftningen inte riktigt hängt med verkligheten.

– Även jag har sagt att det behövs en separat lag för idrottsbedrägeri. Men å andra sidan har det förekommit så få fall att det inte finns någon etablerad rättspraxis.

Ikonen tycker att det är extra svårt för myndigheterna att utnyttja nuvarande lagar då manipuleringen har kopplingar till internationell brottslighet.

– Rovaniemifallet (Perumal) behandlades som tagande och givande av muta i näringsverksamhet. Att den lagen i tiderna inte stiftades för fall som detta är ett faktum.