SFP:s riksdagsledamot Mikaela Nylander tycker det är sorgligt att man diskuterar hur eleverna ska läsa färre språk när man istället borde jobba för att tidigarelägga all språkundervisning och sporra barn och ungdomar att lära sig flera språk.

– Det är en illa dolda agenda från vissa partiers del att göra svenskundervisningen frivillig i hela landet på sikt. Detta skulle ha direkta effekter på den så kallade tjänstemannasvenskan och på möjligheterna att i praktiken kunna ställa krav på kunskaper i svenska inom den offentliga sektorn, säger Nylander i ett pressmeddelande.

– Försöken motiveras med ökad valfrihet för barn och unga. Detta är en valfrihet som kan komma att stå individen mycket dyrt, eftersom studier och kunskaper i svenska förutsätts i de fortsatta studierna. Varför stänga dörrar i ett skede i livet då ingen kan veta vilka kunskaper som behövs i framtiden, frågar Nylander.

Lagförslaget kommer att behandlas i kulturutskottet som en del av budgeten.

Flankstöd av Rinne

Det hör till allmänbildningen att lära sig bägge nationalspråken, anser SDP:s ordförande Antti Rinne. Han säger i ett pressmeddelande att SDP vill stärka kunnandet i svenska och finska.

Rinne är av samma åsikt som Nylander vad gäller språkstudier.

– Istället för regeringens språkexperiment borde vi utveckla språkundervisningen, se över när språkstudierna inleds och utvidga språkutbildningen, säger Rinne.

Rinne framhäver att SDP värnar om allas lika möjligheter och att språkförsöken, om de genomförs, därför bör bli så begränsade som möjligt.

– Jag hoppas att föräldrarna och eleverna inte väljer bort de utbildnings- och karriärmöjligheter som kunskaper i svenska innebär.