Spelningen på Solarsky-festivalen i Vasa ishall på valborg blir Ace Wilders första i Finland. Och hon ser fram emot det:

– Det ska bli jättekul, jag hörde precis att ”Busy doin’ nothin’” spelas mycket på radio där, säger hon.

Det är spelning på spelning som gäller nu för Ace Wilder. Hela sommaren är redan fullbokad.

– Det är lite busy doin’ everything just nu. Men jag älskar att köra live, att stå på scenen och uttrycka mig för publik – det är det bästa. Som låt­skrivare får man aldrig den kontakten med publiken, nu får jag titta på dem och till och med ta på dem.

– Jag är väldigt energifull på scenen, det är mycket show och dans och varierande låtar – något för ­alla. Jag tycker själv det är asgrymt!


Trots att Ace Wilder jobbat länge inom musikbranschen var det först 2012 som hon bestämde sig för att satsa helt på en solokarriär. Innan dess jobbade hon som dansare och med att skriva låtar till andra.

– Det var något väcktes inom mig: jag ville stå på scen. Som låtskrivare kunde jag ibland också känna att om jag själv fick sjunga en av mina låtar hade jag gjort det på ett helt ­annat sätt än artisten jag skrivit den till.

När alla rösterna var räknade i årets Melodifestival skiljde det ­ynka två poäng mellan Ace Wilder och vinnaren Sanna Nielsen. Men Ace Wilder är inte besviken.

– Jag var bara glad att det gick så bra. Folk sade innan att min låt inte var någon riktig mellolåt och att ingen skulle förstå den, så jag var nog den första som blev jättechockad.

– Och hela min karriär kom ju i gång tack vare det här och jag fick en chans att spela och visa vem jag är och vad jag står för.

 
Att Ace Wilder slog igenom som ­artist först som 31-åring tycker hon bara är bra. För henne är det viktigt att hon kan stå för allt hon gör.

– Jag önskar egentligen att pop­artisterna i dag vore lite äldre, det händer så mycket med en som person mellan man är 15 och 25 år. Om det här hänt mig för tio år sedan hade det nog inte gått lika bra.

– Man är väldigt formbar som ung och det blir lätt att man lyssnar på ­alla som har åsikter om hur man borde göra. De menar ju väl och vill ens bästa, men det gäller att stå på sig. I dag är jag mer sådär ”fuck that”, jag kompromissar inte.


Då det gäller att våga vara annorlunda och köra sitt eget race tror hon att hon har uppväxten i USA att tacka för mycket.

– I USA lär man sig snabbt att man måste utmärka sig. Man väljer något man är skitbra på, kör hela vägen på det och jobbar stenhårt. Det, och att veta vad man vill säga, våga tro på sig själv och sin magkänsla och stå på sig, är nyckeln till framgång.

När Ace Wilder inte turnerar är hon i studion och jobbar med sitt debut­album som släpps i augusti.

– Det blir en blandning av allt möjligt. Det är lite spännande, säger hon.


Ace Wilder uppträder på Solarsky-festivalen i Vasa ishall på valborgsmässoafton den 30 april. På festivalen spelar också Jukka Poika, Dj Oxyd, Heavyweight DJs, Rony Rex, Adam Leno, Salazar Pakyo och Daco Junior.