Ungefär 5 procent av grisköttet från Snellmans köttförädling har tidigare gått på export till Ryssland. Men i stort sett hela den ryska marknaden försvann i januari på grund av ASF, en afrikansk svinfeber som dök upp hos vildsvin i Litauen. Ryssland stoppade all sin import av svinkött från Europa redan då. –Vi har förhandlat och fått i gång lite export igen. Det gäller charkuteriprodukter, smörgåspålägg som värmts upp till 80 grader, säger Staffan Snellman som är direktör för den internationella handeln. Precis som många andra export­företag följer Snellmans noga utvecklingen i Ryssland just nu. –Vi vill inte ta ställning i den handelspolitiska situationen och Ukrainafrågan. Men vi hoppas förstås kunna ha en fortsatt handelsförbindelse med Ryssland. Svinfebern har inte försvunnit, långt ifrån. Fall har uppdagats i Polen och så sent som i veckan tvångsslaktades 40 000 svin på en anläggning i Litauen. –Vi förväntar oss inte att den här situationen ska blåsa över snabbt. Sannolikt sker det åtminstone inte under det här året. Snellmans ökar sin produktion av svinkött i år, till 32000 ton. För att finna avsättning för köttet har man tvingats söka nya marknader. En sådan är Kanada. Dit kommer man att lyckas öka exporten. En annan är Kina som är en helt ny marknad för köttförädlarna. –Dels handlar det om vanligt griskött, men kineserna är också intresserade av annat, säger Staffan Snellman och ger några exempel: –De har en annan matkultur än vad vi har. Där är grisfötter en delikatess. De äter också tunntarm och mage, sådana organ som annars blir till djurfoder. Dessutom är de intresserade av olika benprodukter. Den kinesiska exporten har nämnts tidigare, men nu är den mer konkret än förr. En delegation från det kinesiska livsmedelsverket CNCA kommer till Finland i mitten av augusti och kommer då att besöka Snellmans på Granholmen. Ungefär en femtedel av köttet från Snellmans går redan på export och det i särklass största landet är Nya Zeeland. Med sin brittiska kultur behövs stora mängder bacon, och landets egen produktion räcker inte på långt när. Det speciella med just Nya Zeeland är de strikta bestämmelserna. –De har de tuffaste kraven i hela världen för import av rått, fruset, kött. Vi klarar deras krav och därför tycker jag också att vi borde klara Kinas. Delegationen kommer att granska hygienen, egenkontrollen och dokumentationen. Finns det då något problematiskt? –Knappast, säger Staffan Snellman som ändå pekar på en utmaning: –Vi hanterar gris- och nötkött i samma anläggning. Kineserna är bekymrade för BSE, alltså galna ko-sjukan. Men Finland finns bland de länder där förekomsten är ”högst osannolik”. –Dessutom hanteras nöt och svin i två skilda slakterier, säger Staffan Snellman som hoppas få i gång exporten till Kina redan under hösten.