Sport hade en hel del att bevisa när Helsingfors IFK kom på besök i går. Vasalaget hade inför träningsmatchen radat upp dåliga insatser där egentligen ingenting har fungerat. Men i gårdagens drabbning visade Vasalaget att träningarna på sistone har gett resultat. Det blev seger med 5-3 (1-1, 3-2, 1-0) inför 1860 åskådare som utan tvekan fick valuta för pengarna. – Vi är ett ungt lag som behöver tid. Nu har vi tränat hårt de senaste veckorna och nu visade vi att vi har utvecklats som lag och att det går åt rätt håll. Vi visade att vi kan utmana vem som helst, säger Kelsey Tessier. Tessier har haft en tung period sedan han kom till Vasa. Varje gång har kanadensaren klivit av isen utan fullträffar men i går hittade han äntligen rätt. Båda målen kom i numerärt överläge i mittperioden och innebar att Sport kvitterade till 3-3 och tog ledningen med 4-3. Två mycket viktiga mål med tanke på att motståndarna hade kvitterat till 2-2 och satte 3-2 i inledningen av samma period. Båda målen kom i spel fem mot tre inom loppet av mindre än en minut. Före det hade Petteri Lindbohm gjort 2-1 för Sport efter ett vackert anfall. Den svarta minuten var egentligen den enda dåliga perioden för Sport som matchen igenom var det piggare laget när båda var fulltaliga. Sport fick på allvar i gång det offensiva spelet som dessutom grundade sig på en klar spelidé. Felpassningarna var mycket få och samtliga kedjor skapade farligheter, vilket gladde Sports tränare Tomek Valtonen. – Som helhet var den här matchen den bästa hittills. Spelet fem mot fem fungerade riktigt bra och vi skapade många målchanser. Det har vi också gjort tidigare, men nu fick vi utdelning och konkreta resultat i och med målen. – Vi har hela tiden trott på det vi gör och det är fråga om en process och vi håller tidtabellen, säger Valtonen. Sport visade ingen respekt och tog kommandot direkt från start och spelarna jobbade kontinuerligt för varandra. Det gav utdelning efter bara några minuter när Tomi Körkkö satte 1-0 efter en vunnen tekning av Mika Kujanpää som är på tryout. – Jag är nöjd med Kujanpääs insats. Han var mycket bra, men vi tar ställning till hans fortsättning när prövotiden är slut, säger Valkonen. Försvarsspelet har haltat rejält under försäsongen och också nu bjöd Sports backar på några misstag. I synnerhet Antti Uitto och Eetu Heikkinen hamnar fortsättningsvis för lätt ur balans under press men även för deras del var matchen ett fall framåt. Det bidrog till att misstagen i egen zon var kraftigt reducerade jämfört med tidigare, men det var ändå ett misstag som bidrog till att HIFK kunde kvittera till 1-1 strax efter att hemmalaget hade tagit ledningen. HIFK tryckte på inledningsvis i den sista perioden och jagade en kvittering, men motståndarna bjöd på uppoffrande försvarsspel när det behövdes. Målvakten Hannu Toivonen stod också för ett flertal fina parader och släppte inte några fler puckar bakom sig. Den sista spiken i kistan kom i slutsekunderna. Nyförvärvet Niko Peltola satte pucken i tomt mål och fastställde slutresultatet. Antti Törmänen, tidigare tränare och aktieägare i Sport, berömde sin tidigare klubb. – Sport spelade riktigt bra, med fart och energi och gjorde det också taktiskt bra. Laget visade att man kan utmana vem som helst och kommer inte att bli en lätt motståndare för någon. – Alla spelare jobbar för varandra och känner att de är viktiga pusselbitar eftersom det inte finns några egentliga stjärnor i laget, säger han.