I det lilla köket hemma hos Camilla Jofs är nästan alla avställningsytor fulla med grönsaker. På ett skärbräde ligger rödbetor, morötter och selleri. På bordet finns en skål med spenat och på diskbänken drar färskplockad persilja vatten i ett glas. – Det roliga är att man aldrig kan få två juicer att smaka exakt likadant. För mig kan det ta upp till en halvtimme att få till den smak jag är ute efter. Jag smakar av och lägger till. Jofs har fixat och druckit sina egna smoothies i över två år. För ett par månader sedan gick hon över till kallpressad juice. – Många använder juice som en detoxmetod. Jag dricker mina juicer för att de är så otroligt goda, säger Jofs och börjar skiva ett äpple i stora, ordentliga bitar. Att pressa juice är enkelt, men samtidigt ligger en hel vetenskap bakom alla grönsakers och frukters egenskaper. Vissa ämnen fungerar uppiggande medan andra kan ha en lugnande eller kanske vätskedrivande effekt. – För mig som har en medicinsk bakgrund är det självklart att leva hälsosamt. Utomlands är det stort att pressa juice, konstigt nog har trenden inte riktigt slagit igenom här hemma än. Det finns tre typer av maskiner för att pressa juice: centrifug, juicepress och kallpress. Skillnaden ligger främst i storlek och pris. Kallpressen är mest effektiv och lämnar minst avfall, men den är också dyrast. Jofs knäpper i gång sin splitternya juicepress som står på köksbordet. Det är en relativt liten fundering med en kropp, två plastkärl och ett rör där man matar ner materialet. – Det händer att folk påpekar att mycket av materialet går till spillo. Det håller jag bara delvis med om. Avfallet kan till exempel komposteras eller användas i annan matlagning. Resterna från gurka kan användas till exempel i tzatziki. Jofs matar ner klyftor med blodgrape, ingefära och rödbetor i maskinen. Till hjälp har hon en stav att trycka ner materialet med. Själva jui­cen i sig är en färsk­vara som ska drickas omedelbart. Näringsämnen och enzymer oxideras snabbt och försvinner. – Vill man använda värdefulla bär, till exempel havtorn eller mammas handplockade blåbär, är ett tips att köra dem i en mixer och sedan blanda ner det i juicen. På så sätt används hela bäret och inget går till spillo. Maskinen surrar tyst och matar ut ett fint spån i ena behållaren, klarröd juice i den andra. En frisk doft sprider sig över hela köket. Hela processen har tagit ett par minuter. – Jag har ingen aning vad den kommer att smaka. Den här ser fin ut, men en god juice är ofta jätteful. Fast den är garanterat hälsosam, säger Jofs och serverar en kryddig, klarröd och alldeles utsökt kallpressad juice. Fördelen med att använda ekologiska råvaror i sina juicer är att man kan använda skalet också.