Är det så här det ska börja se ut? Att Sport försöker hålla jämna steg men tvingas snabbt konstatera att orken, kraften och kunnandet inte räcker till mot de övriga i ligan. Den frågan ställde sig säkerligen en hel del av de 3.017 åskådarna som bevittnade gårdagens drabbning mot SaiPa. En match som slutade i förlust med 2–5 (2–2, 0–3, 0–0) och där Sport inte klarade av att stå emot motståndarna från Villmanstrand som bjöd på stabil insats och sprudlar av självförtroende efter en flygande start på säsongen. – SaiPa var bra. Motståndarna var aktiva och disciplinerade och rörde sig bra. Jag tänker inte försöka bortförklara förlusten, säger Sports tränare Tomek Valtonen. Sport hängde med på allvar i ungefär tretton minuter. Då var det slut på det roliga när Matti Järvinen vann pucken i offensiv zon och sköt in 2–2. Järvinen hade tur men lyckades ändå jobba åt sig pucken trots uppvaktning av två Sportspelare. Den enda ljuspunkten var inledningen av matchen. Trots en dålig start och 0–1 i ett tidigt skede lyckades Sport resa sig. Först hittade Damien Fleury rätt – hans första mål i ligan – efter spelade 9.56 och mindre än halvminuten senare var Tomi Körkkö framme och ökade på till 2-1. Men gästerna tog över fullständigt efter 2–2-målet och i mittperioden fortsatte pucken att studsa deras väg. Som efter spelade 23.47 när Jesse Markkanen lirkade in pucken och fyra minuter senare ökade Sami Venäläinen på till 2–4. SaiPa fortsatte därefter offensiven på bred front och mindre än två minuter senare var 2–5 ett faktum när i sin tur David Mcintyre tog sig in framför mål och överlistade Hannu Toivonen i Sportmålet. – Det här var en märklig match och SaiPa hade tur med studsarna. Som när de gjorde målen i mittperioden. Pucken studsade deras väg, men tur är något man förtjänar och vi borde definitivt försvara bättre än så här, säger Valtonen. Valtonen hade rätt i att SaiPa hade turen på sin sida – men hans adepter får skylla sig själva om man beaktar backarnas insatser i egen zon. Sportspelarna vägde för lät när det behövdes som mest och det bidrog starkt till att gästerna kunde gå ifrån. – Vi sov i några minuter och det räckte för att SaiPa skulle straffa oss. Det går inte att sluta spela mot så här duktiga lag – då blir det mål, säger Damien Fleury besviket. Efter de tre målen kunde gästerna från Villmanstrand slå av på takten och det kunde Sport ha utnyttjat – men gjorde det inte. Hemmalagets offensiva spel som bygger på raka omställningar med några passningar fungerade inte alls. Sport orkade helt enkelt inte fullfölja taktiken med hög press och det bidrog till att spelare som Samuli Kivimäki, Fleary och Jarkko Immonen åkte solo in i anfallszonen – och SaiPa behövde bara slå ifrån sig. – Killarna var inte tillräckligt bestämda när de hade pucken. När vi har pucken måste passningarna sättas ordentligt, vilket inte var fallet nu, säger Valtonen. SaiPa satsade på att bevaka ledningen i den sista perioden – och gjorde det bra. Sport fick inte heller nu ordning på anfallsspelet och intensiteten saknades. Med facit på hand saknades också självförtroendet som krävdes för att arbeta sig in i matchen tillbaka. – Vi spelade bättre i den sista perioden och lät det inte rinna i väg som vi gjorde i Helsingfors i tisdags. Men SaiPa spelade bra och därför fick vi inte utdelning i den sista perioden, säger Sports hårt arbetande anfallare Erik Riska. Riska är inte orolig för fortsättningen trots att Sport har åkt på förluster i rad. – När jag spelade i Lukko förlorade vi sju matcher i rad men lyckades resa oss till slut. Det finns ingen anledning till panik ännu i det här skedet. Det som krävs nu för att bryta den negativa trenden är att vi presterar lika bra som mot TPS, säger han. Vad saknades nu? – SaiPa är ett duktigt lag, men jag vet inte riktigt vad som saknades. Skulle jag ha svaret på den frågan skulle slutresultatet ha varit ett annat, säger Riska. Inte heller Fleury är så värst orolig trots att Sport har släppt in tolv mål på de två senaste matcherna. – Så här är det i hockey. Ibland studsar det vår väg och ibland motståndarnas. Vi måste bara resa oss och få i gång spelet igen, säger han. Om det ska ske behövs definitivt en nivåhöjning av samtliga spelare i Sport. På tisdag är det dags igen när Blues kommer på besök.