Bin är fantastiska varelser säger Marianne och Sven-Olof Ohlsson i Munsala. De köpte sina första bisamhällen av en granne som ville sälja bina "till ett bra hem". – Det var på hösten vi fick kuporna. Nu vet vi att man inte ska köpa bisamhällen på hösten eftersom det finns risk att alla bin dör på vintern. Men vi hade tur och kunde skörda honung redan första året vi hade bin. Genom att studera binas arbete har de lärt sig en hel del om honung och pollen. I dag gör de också ett ganska omfattande avelsarbete och odlar bidrottningar som säljs i hela landet. – Som biodlare vill man ha snälla och flitiga bin. Sådana får man genom att välja ut bin med de rätta egenskaperna. i augusti-september skördas årets honung och ungefär samtidigt är det rätt tid att placera nya drottningar i samhällena. – Bina är ju lugnast på hösten, men vi tittar till kuporna också på sommaren då aktiviteten är livlig i bisamhällena. Vi har våra kupor nära skogar, det tycker vi fungerar bäst. Marianne och Sven-Olof har bikupor från Edsevö i norr till Rejpelt i söder. Det betyder en hel del körande för att se till bina. Det är inte bara honung de skördar, också pollen samlas in. – Pollen är en intressant produkt som det forskas en hel del kring. Pollenkornen, som är egentligen är klumpar av hanfröer från de växter som bina besökt, innehåller hela 22 olika aminosyror. Färgen på kornen beror på vilka växter som finns i området. Det pollen som Ohlsson samlar in är vackert mångfärgat. Ryps ger ett gult pollen, ljung blir grå korn, äppelblom har brunbeige pollenkorn och fackelblomster är knallorange. Bipollen har en ganska söt smak och kan ibland ha en lite havreliknande eftersmak. Marianne Ohlsson säger att efterfrågan på bipollen är ganska stor men det är en arbetsdryg process att ta fram de attraktiva kornen. När de samlats in torkar hon kornen snabbt innan de fryses ner. Sedan torkas de noga och läggs i burkar. Det pollen de själva använder tar de direkt ur frysen och strör på gröt eller fil. En annan spännande produkt är bibröd eller perga. Det är pollen som bina mjölksyrar för att använda som mat åt sina larver. Bibrödet finns i små mängder och kräver massor av arbete innan produkten är på burk. – Pollen och perga tar vi mest av eget intresse men det är helt klart att det finns efterfrågan på produkterna både i Finland och ute i världen. Makarna Ohlsson läser mycket om bin och honungstillverkning och är noga med kvaliteten på sina produkter. Det mesta i produktionen sker hantverksmässigt. Råhonung är en honung som inte värms upp under processen. När den sätts på burk blir den snabbt ganska hård även om den förvaras i rumstemperatur. Råhonung kallslungas och blir då flytande för att sedan stelna och kristalliseras. Det som många inte känner till är att flytande honung alltid värms upp. När honungen värms upp försvinner en del av smaken liksom nyttiga enzymer, vitaminer och mineraler. Den enda honung som är naturligt flytande kommer från akacia och ljung. Råhonung ser ut och smakar som den gjorde för länge sedan då man hade en honungsburk i skåpet och gröpte ur lite åt sig med en varm sked. Makarna Ohlsson använder sin honung nästan dagligen. De är visserligen storkonsumenter av socker, men det ger de åt bina som ska ha 20 kilo sockerlösning per kupa som mat till vintern. – Jag syltar och saftar med honung. Jag använder också honung till brödbak. Man får ta lite mindre mängder än rekommenderade sockermängder eftersom honung är mycket sött, säger Marianne. Hon säger att honungen smakar olika beroende på var bikupan stått, men eftersom deras honung är en blandning av många kupors arbete kan det vara svårt att särskilja smakerna. – Fler unga borde satsa på biodling, det är intressant arbete och det finns efterfrågan på produkterna, säger Ohlssons. Själva funderar de på att småningom trappa ner lite. Sluta helt är inte ännu aktuellt. – Bin gör mycket nytta, både som honungssamlare och pollinerare. Den som har bin i sin närhet kan räkna med mycket skörd på bärbuskar och träd. Och det är faktiskt nyttigt att bli stucken av bin, om man inte råkar vara allergisk, säger de. Havrebröd med honung 30 stycken 5 dl havregryn och 2,5 dl grahamsmjöl 5 dl kokande vatten 5 dl rumsvarm mjölk 2 tsk salt 50 g jäst 1 dl honung 1 dl grahamsmjöl 15 dl vetemjöl (ca 900 g) ägg att pensla med, vallmofrön Skålla havregryn och grahamsmjöl med kokande vatten. Låt svalna. Tillsätt mjölken, saltet och jästen utrörd i honungen och arbeta ihop till en smidig deg med grahamsmjölet och vetemjölet. Jäs degen i 30 minuter. Knåda ihop degen på bakbordet med någon deciliter sparat vetemjöl och baka ut runda bullar. Lägg dem på smorda plåtar och låt dem jäsa i 15 minuter. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 225 graders ugn i 10-15 min. Täck inte över med duk efter gräddningen. Honungsglaserade rotsaker 2 palsternackor 4 morötter 15 potatisar 1 dl honung Salt Peppar Skala palsternacka, morot och potatis, och skär i stavar. Lägg stavarna i en form och häll på honung, salt och peppar. Baka rotsakerna i 20 minuter. Pannkakor med havregryn 4 ägg 1,5 dl vetemjöl 1 dl rågmjöl 0,5 dl havregryn 6 dl mjölk en klick smör 0,5 tsk salt 3 msk honung 1 tsk vaniljsocker Vispa ägg tillsammans med mjölken, lägg i mjölet och havregrynen och vispa ordentligt. Smält smör och häll det i smeten. Häll i honungen, saltet och vaniljsockret. Lägg in smeten i kylen och låt stå i minst tio minuter. Ta fram smeten och stek pannkakor. Amerikanska pannkakor med kanelhonung Pannkakor: 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk honung 1 tsk salt 1 citron 2 ägg 50 g smör 4 dl filmjölk Fruktsallad: färsk ananas eller 1 burk konserverad 2 bananer 2 apelsiner Kanelhonung: 2 dl honung 1 citron 2 tsk malen kanel Pannkakor: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ner honungen, smöret, äggen, och citronskalet. Rör sedan ner filmjölken lite i taget så att mjölet inte klumpar sig. Låt smeten stå och dra i 15 minuter. Stek pannkakorna i smör i plättlagg cirka 3 minuter på varje sida. Fruktsallad: Skala ananasen, skär bort stammen och skär frukten i bitar, skiva bananerna och filea apelsinerna. Blanda allt i en skål, ringla i lite av kanelhonungen. Servera till pannkakorna. Kanelhonung: Smält alla ingredienser, ringla över fruktsalladen och pannkakorna. Honungsnötter 5 dl honung 3 dl blandade nötter; hasselnötter, valnötter, mandel Rosta nötterna i en torr panna på inte alltför hög värme. Lägg nötterna i en väl rengjord burk. Värm honungen i en kastrull och häll den över nötterna i burken och förslut. Sportdryck med honung 9 dl vatten 2 msk honung 0,5 citron lite havssalt Värm upp vattnet så att saltet och honungen smälter när du rör ihop drycken. Kyl och använd som måltidsdryck och energikälla. Müslistångar med honung 4 dl havregryn 1 dl torkad frukt 0,5 dl nötter 0,5 dl bananchips 4 msk kokosflingor 0,5 dl pumpakärnor eller solrosfrön 2,5 msk vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 5 msk honung 100 g smör Sätt ugnen på 175 grader. Hacka den torkade frukten i små bitar och lägg i en stor bunke. Krossa bananchipsen och hacka nötter och tillsätt i skålen. Smält smöret i en kastrull. Blanda i alla torra ingredienser och tillsätt honung. Tillsätt smör och rör ihop till en röra. Tillsätt 0,5 dl hett vatten och rör till en smetlik konsistens, havregrynen ska vara lite grötiga. Bred ut müsliblandningen och tryck ihop den i ett lager på ett bakplåtspapper i en avlång brödform eller liten ugnsform. Grädda müsliblandningen mitt i ugnen i 15 minuter. Skär upp i lagom stora bitar.