PÅ TV I HELGEN ”The Twilight Saga: Eclipse” (2010). Sista delen i vampyrtrilogin, baserad på Stephanie Meyers succéböcker. Låt inte vampyrerna avskräcka dig, det här är en kärlekssaga utan dess like.
– Lördag klockan 21, Nelonen
”Wallander: Indrivaren” (2010). Svensk thriller med Krister Henriksson i rollen som kommissarie Kurt Wallander.
– Lördag klockan 22.40, MTV3
”Call Girl” (2012). Svensk drama­film/politisk thriller som är inspirerad av den så kallade bordellhärvan på 1970-talet. Filmen utspelar sig under valåret 1976.
– Söndag klockan 21, Yle Fem
”Captain America: The first avenger” (2011). Amerikansk superhjältefilm som utspelar sig 1942. Steve Rogers vill gå med i armén för att tjäna sitt land mot nazityskland, men blir underkänd i rekryteringstesten. I stället anmäler han sig till ett topp­hemligt forskningsprojekt som gör honom till supersoldaten Captain America.
– Söndag klockan 21, Nelonen
”Maria Lang: Mördaren ljuger inte ensam” (2013). Seriestart för svensk kriminalserie baserad på Maria Langs bok med samma namn. I rollerna ses Tuva Novotny och Ola Rapace.
– Söndag klockan 22, Sveriges TV4 PEPP-TV ”Svett & Etikett”. Kalle Zackari Wahlström testar nya tränings­former i varje avsnitt. Bland annat yoga, hiphop, crossfit, löpning och body­building. http://www.svtplay.se/svett-och-etikett
”Tidsjakten”. Livspussel­experten Petra Brask hjälper sönderstressade medverkande att hinna med sina partner, sina liv och framför allt sig själva. http://www.svtplay.se/tidsjakten
”Ett härligare liv”. Lifestyle­systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman försöker knäcka koden till ett härligare liv. http://www.svtplay.se/ett-harligare-liv BÄSTA HÖSTBÖCKERNA VBL:s kulturchef Nina Dahlbäck tipsar: ”Sjöfartsnytt” av Annie Proulx. ­Boken utspelar sig i en gammal villa vid kusten i Newfoundland (det ultimata höstlandskapet). Hit söker sig reportern Quoyle när hans fru dör i en bilolycka. Landskapet är kargt och kallt, men själva historien är skimrande och varm.
”Svindlande höjder” av ­Emily Brontë. Engelska hedar, tjock dimma och tragiska kärleks­historier är aldrig fel. Brontës ­klassiker har allt detta och lite till.
”Sent i november” av Tove Jansson. Det är höst i Mumin­dalen med Filifjonkan, ­Hemulen, Mymlan och alla de andra (utom själva muminfamiljen). Tove ­Jansson skapar en magisk höststämning medan mörkret tätnar. SPOTIFY Vi har plockat ihop den ­ultimata, ­melankoliska höstspellistan med bland andra Lars Winnerbäck, ­Melissa Horn och Ane Brun. Listan hittar du till höger om bilden här ovan eller på Vasabladets Spotifykonto. Klä dig i minst ­fyra ­lager, plugga i hörlurarna och gå på en promenad i motvind. Bara för att känna att du lever. FÖRBJUDET ATT GLÖMMA Rykande hett te, doftljus, Pinterest, en tjock filt, ljusslingor i fönstret, finska äpplen, stickade vantar, d-­vitamin, höstblommor och lyktor på trappan. FLER TIPS Våra praoelever gick ut på stan i Vasa och bad folk rekommendera sina favorit-tv-serier. Gallupen hittar du här.

TRE FRÅGOR

… till Benjamin Strandman, psykologisk coach bosatt i Skövde. Hemma från Helsingfors.

Benjamin Strandman.

Vad ska man tänka på för att göra hösten så bra som ­möjligt? – Lägg mycket tid på ­sociala ­relationer, även under ­vardagar. Motionera, välj aktiviteter du ­gillar och variera gärna ­mellan olika motionsformer (hösten är ett perfekt tillfälle att ­testa ­något nytt, då många kurser startar). Sist men inte minst, var ute dagtid så mycket du kan för att ta vara på solljuset. Vad fyller höstmyset för ­funktion? – Två saker! Dels kan det ge ­tillfälle för återhämtning, men dels också skapa positiva ­känslor i vardagen. Forskning har visat att positiva känslor ger en rad hälsofördelar som till exempel ökat immunförsvar. Finns det någon snabb ­genväg till pigghet? – En tupplur på 15 minuter är en klockren quick fix för trötthet. Bara slumra till litegrann. Alternativt rekommenderar jag att du tar dig ut för en rask ­promenad med en vän. Den ­friska ­luften i kombination med fysisk aktivitet och umgänge gör att du sannolikt kommer att känna dig piggare.