HIFK utklassade Sport i förra matchen i Helsingfors med 7–1. Så illa gick det inte då lagen möttes i Vasa på fredagskvällen. Men det blev ytterligare en förlust för Sport – med 1–3 (1–1, 0–1, 0–1) den här gången. Mest anmärkningsvärt var att andra perioden måste avbrytas då 5.27 var kvar att spela. Ett partiellt elavbrott i hallen stannade matchklockan och släckte ner statistikbordet. Domarna hade inget annat val än att skicka ut spelarna till den andra periodpausen i förtid. Innan dess hade det trillat in tre mål. Jasse Ikonen förde upp HIFK i ledning efter drygt sex minuters spel. Vid 12.04 kom kvitteringen. HIFK-målvakten Ville Husso låg raklång på rygg i sin målbur då Aleksi Rekonen arbetade in pucken. Det var Rekonens tredje mål den här säsongen. HIFK hade hela tiden press på Sport i första perioden, men laget – som har skadeproblem – saknade spetskompetensen att avgöra. Och det såg ungefär likadant ut i andra perioden – men skottstatistiken i period två blev 18–8 till HIFK och ljuger inte alltför mycket. Målvakten Hannu Toivonen var också bäst i Sport. Retfullt för hemmasupportrarna var att HIFK:s 1–2-mål kom efter en bra sekvens av Sport, där laget hade press framåt. Men vid 34.09 låg Micke-Max Åstens skott bakom Toivonen. Det blev inga fler mål, men Sport rasade åtminstone inte ihop i tredje perioden i den här matchen. Laget hade till och med bra chanser att kvittera i tredje perioden, men HIFK brände också lägen att punktera matchen. HIFK:s sista mål blev en formalitet då Teemu Ramstedt bläddrade i väg pucken över halva plan i Sports tomma mål vid 58.59. Sport spelade utan målvakt i jakten på en kvittering. Det blev åtminstone ingen ojuste match. Den kom endast en utvisning i hela matchen och det var en tripping för Damien Fleury i första perioden. *** Matchen spelades klar utan matchklocka och en del av läktarbelysningen mörk. Men det var ingen dramatik eftersom rinkbelysningen fungerade. Speakerinformationen lämnade en hel del att önska – på svenska. Informationen om elavbrottet gavs enbart på finska och tidsrapporteringen i tredje perioden likaså. Det är inte okej med en speaker som inte kan informera publiken på både finska och svenska i Vasa. En speaker som behärskar svenska är förutom kundservice också en säkerhetsfråga ifall det skulle uppstå en situation där det är viktigt att få ut information till alla. *** En bit in i tredje perioden blev det oroligt på HIFK:s läktarsektion. Två HIFK-supportrar omhändertogs av polisen för störande, aggressivt beteende medan matchen pågick. Enligt kriminalkommissarie Mats Sjöholm befann sig ungefär 150 HIFK-fans i ishallen och av dessa var det ungefär en handfull som betedde sig stökigt. - Vissa fick vi säga till åt, men det var främst de här två som störde. Annars gick det relativt lugnt till. Matchen, som lockade 4218 åskådare, hade en massiv polisinsats före, under och efter matchen utöver Sports ordningsvakter. Kriminalkommissarie Mats Sjöholm bekräftar att polisen hade förberett sig extra inför den här matchen och satt in något fler resurser än vanligt, men vill inte säga hur många poliser som totalt var på plats.